"Българите са богоизбран народ!"



В рамките на организираната от Фондация „Българска памет“ на д-р Милен Врабески специална пресконференция по повод честванията на Великоморавската мисия на братята Кирил и Методий австрийски и руски професори откроиха ролята и мястото на България в Средновековна Европа и отчетоха, че ако не беше българската книжовна продукция и делото на Кирило-Методиеви ученици – Европа нямаше да е същата.

Проф. д-р Хайнц Миклас, декан на катедрата по славистика на Виенския университет и д-р хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски”, подчерта, че създаването на азбуката влиза в модела на т. нар. Трети път. Българите създават нова църква, те имат солидна държава и собствен цар, добави той. „С пълно право можем да кажем, че в основата на новия език ляга солунският диалект и това е старобългарски. В това отношение няма никакви спорове, а дори и да има, противниците на тази теза не разполагат със солидни аргументи.

В България по времето на Борис и Симеон се създават огромно количество нови преводи, а всичко това по-късно преминава в Русия, Сърбия, оттам в Хърватия. Разпространението на литературното дело на Първото българско царство означава нещо особено – получателите на това дело след това създават на тази основа своя собствена литература”, обобщи проф. Миклас.

Руският славист проф. Игор Калиганов заяви, че българите имат повод за гордост, защото след краха на Великоморавската мисия учениците на светите братя Кирил и Методий идват тъкмо в България, за да развият своето книжовно дело. „Много се радвам, че в България отдават такава почит на делото им. Те всъщност изпълняват истинска цивилизационна мисия, подчерта проф. Калиганов и емоционално заключи, че „българите са богоизбран народ”.



Източник: svobodnoslovo





Коментари

горе