Приказният Сини вир и фаталната легенда за съкровището



На южните склонове на Стара планина, недалеч от Котел, се е сгушило красивото село Медвен – родното място на Захари Стоянов. Прекрасните вековни гори наоколо са достатъчна причина да се разходите в този район, а ако искате да видите и едно по-специално място, което съчетава приказна природна красота и мистериозна легенда, то трябва да посетите Сини вир.

Малкият водопад на Медвенската река не впечатлява с размери – височината му е около 3-4 метра, но изсечените скали, зеленината и синьото езерце, в което се спуска водата, образуват вълшебна гледка, която доставя истинска наслада на очите и душата. До водопада се стига пеша, като първо се минава през село Медвен, след това през Екоселището „Синия вир“ и накрая по пътека, която стига до красивото водно образувание.

10544660_802876489768100_2952444670649093323_n

Освен с прелестната природа, водопадът Сини вир е известен и с легенда, която привлича много авантюристи не само от България, но и от целия Балкански полуостров. Легендата твърди, че под водопада се крие вход към подземна пещера, в която е скътано голямо съкровище. Кога, как и откъде е тръгнала тази мълва не се знае, но изкушението за иманярите е толкова голямо, че те са готови да рискуват живота си и да се гмурнат в често бурните и враждебни води на вира, в които се образуват и водовъртежи, за да открият богатството. За съжаление някои от тях не са достатъчно подготвени – повече от 10 са намерили смъртта си, преследвайки легендата и несметното имане под Сини вир…



Източник: pateshestvenik





Коментари

горе