Мащабни разкопки разкриват тайните на Перперикон



Екипът на проф. Николай Овчаров започна мащабните разкопки на митичния скален град Перперикон. Дългоочакваните изследвания стартираха в понеделник и ще продължат около 4 месеца, като в тях ще се включат 100 души от съседните села.

Това ще бъде най-мащабната акция за разгадаване на тайните на легендарния хълм, след като правителството отпусна необходимите средства.

Проф. Овчаров си е поставил за цел да завърши окончателно проучването на Акропола, след което мястото ще стане още по-притегателна дестинация за туристите.

"По време на визитата на президента Плевнелиев в Монголия се взе решение заедно с монголския държавен глава за съвместно изследване на корените на прабългарите в Централна Азия и по-конкретно-на рисунките графити в старите български столици Плиска и Преслав, където се откриват врязани със стените изображения, свързани с езическата история на прабългарите", заяви проф. Николай Овчаров.

По думите му тези символи са образи на шамани, на ловни сцени, както и на езически божества. Малко хора обаче знаели, че едни от най-интересните артефакти се намират именно в скалния град Перперикон.

На най-високата част от комплекса е открито изображение на азиатската богиня на плодородието - Омай. Оттам идвали и логичните въпроси как ликът й, който е издялан между VII и IX век, е попаднал на това място.

Обяснението на проф. Овчаров е, че при пристигането на прабългарите по тези земи една част от тях, начело с вожда Кубер, са се заселили в равнините между Солун и Кавала, което е само на стотина километра от Перперикон. Това се потвърждава и от гръцки археолози, които открили подобни рисунки и в планината Пангей.

Легендарният Перперикон е застроен 5000 г. преди Христа и е бил в употреба до превземането от османските турци през 1361 г. През него са преминали различни култури, които са оставили своя отпечатък. Това пък би помогнало на изследователите да разгадаят някои от важните въпроси от античността.



Източник: Новинар





Коментари

горе