Славата на парка в Добрич излезе извън България



Новият парк в Добрич стана тотален хит, а славата му излезе и извън границите на страната ни, съобщиха от общината.

„Има огромен наплив от музикални и филмови компании, които искат да снимат клипове в обновения парк“, обясниха от кметството.

По думите им за славата на града се чуло и зад граница, защото много световни компании, които снимат клипове за скейтъри, също искали да разположат камерите си там. „Имаме запитвания и от певци, които искат да снимат клипове тук“, допълват общинарите.

Едни от най-нетърпеливите да резервират парка се оказаха младоженците, които искат да си кажат заветното "да" именно там.

Заради големия интерес от обредния дом в града обмислят да включат в ценоразписа си нова изнесена церемония, която да е в парка, обясни зам.-кметът Надежда Петкова.

Паркът "Св. Георги" е един от най-старите в България. Първите дървета в него са посадени през 1867 г. Градската градина, както местните наричат парка, е изоставен за кратко по време на руско-турската война. Нейното възстановяване и поддържане обаче е една от първите задачи на добруджанци след Освобождението.

Градското общинско управление веднага взело мерки, за да върне райския облик на един от символите на града. Голяма гордост за добричлии и до днес остава фактът, че паркът им е изграден много преди кметът на София Иван Хаджиенов да подеме кампания за създаване на Борисовата градина през 1882 г. 

През годините в своеобразния оазис са изградени множество спортни съоръжения, езеро, водопад, скални градини, летен театър, музей и др. 

От 1999 г. старата градина е обявена за паметник на културата и градинско парковото изкуство.

През миналата година бе завършено мащабното реиновиране на градината. Благодарение на отпуснатите близо 5 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" паркът се превърна в една от перлите на Добруджа и придоби световна слава.



Източник: Новинар





Коментари

горе