50-метровата пътека за небесна разходка е новата атракция на Велико Търново



В началото на август чакат Бойко Борисов да открие най-големия парк в Централна Северна България

ВЕЧЕ Е ГОТОВА НАЙ-НОВАТА АТРАКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ПОЧТИ 50-МЕТРОВА ПЛАТФОРМА „НЕБЕСНА РАЗХОДКА”, която осигурява неповторима 180-градусова панорама към целия град, Царевец и Арбанаси. Наш екип бе сред първите, които имаха възможността да се насладят на неповторимото преживяване в парк „Света гора”.
Пътеката е конструирана на огромни постаменти на ската над пътя към университета. Няма кътче в района, което да предоставя такава гледка, не крие радостта си от случващото се главният изпълнител на обекта Мариян Зеленков. За откриването на простиращия се на над 580 дка парк „Света гора” в началото на август е поканен лично премиерът Бойко Борисов.
„Имаме договор, според който трябва да сме готови след още 46 дни, но ще приключим по-рано – в края на този месец. Вече са монтирани повечето съоръжения. Оформени са настилките, почистени са и старите от едно време, като са изградени и допълнителни. За нас ще е чест, ако г-н Борисов пререже лентата. Имаше препроектиране и срокът е продължен”, коментира собственикът на компанията „Хит” Тодор Зеленков.
Главните изпълнители обаче са сериозно обезпокоени за начина, по който ще се опазват зелената площ и скъпите паркови съоръжения. „Вече е крайно време общината да помисли за свое охранително звено, защото е много скъпо да се плаща на външни фирми. Тук необходимостта от жива охрана е очевидна. Ние ще предадем обекта, но някой трябва да се грижи за него и да го опазва”, смята Зеленков.
Паркът на историческия хълм Света гора ще е най-голямата зелена площ в чертите на населено място в Централна Северна България. Общата му площ е над 580 дка. Разполага и с повече от 6 км алейни мрежи. Тук ще има забавления за всички. За любителите на екстремни спортове се изграждат скали за изкуствено катерене, велоалеи и писти за маунтинбайк. На мястото се прави и специален кът за възпитание на домашни любимци, който ще има множество уреди, включително две платформи, съоръжения за скокове, обръчи и препятствия, с помощта на които могат да се дресират животните. Подобно нещо няма никъде другаде у нас.
Любителите на екстремните спортове също ще имат територия за своите забавления. За тях се създават няколко стени за изкуствено катерене и мрежи, трасета тип „тролей” за преходи по въздуха. Уреди за фитнес, игрище за футбол и катерушки за различни възрасти ще радват посетителите. За онези, които просто искат да отдъхват, пък ще има места за отдих и пикник.
На следващия етап кметът Даниел Панов планира възстановяване на емблематичното в миналото виенско колело на хълма, от което се открива прекрасна гледка към целия град. Друга новост, която се планира, е направата на „Къща на приказките”, в която малчуганите ще намират любимите си детски герои и ще се забавляват сред тях. По настояване на университетски преподаватели в района ще се направи и лятна читалня, каквато също е имало в миналото.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе