Намериха ново монетно съкровище в крепостта Кастрици край Варна



Малко съкровище от монети на деспот Добротица е открито при проучването на крепостта "Кастрици" на Евксиноград край Варна. Това съобщи шефът на РИМ-Варна и ръководител на разкопките проф. Валентин Плетньов. предаде Фокус.
Археолозите са попаднали на находката само преди ден. Монетите са много характерни за Черноморието. С новото съкровище, откритите монети от деспот Добротица в крепостта вече стават над 80 на брой. Освен това археолозите са разкрили крепостна стена, която на места е висока над 4 метра. 

"Това още веднъж показва, че крепостта Кастрици е била една от важните крепости на Добруджанското деспотство”, посочи проф. Плетньов. Той допълни, че откритите монети от деспот Добротица в крепостта вече стават над 80 на брой. Освен това археолозите са разкрили крепостна стена, която на места е висока над 4 метра.

"При проучванията на крепостта са намерени и изключително редки за България съкровища – колективни находки от монети на султани Баязид I и неговия син Емир Сюлейман. Открити са също сребърни монети на цар Иван Александър, на султани в Египет, на татарските ханства, на Влахия, Полша и Молдова, което показва изключителната търговия, която се е водила на пристанището при "Кастрици". Намерени са също кръгли апликации за средновековните колани, като тези, известни от експозицията на Варненския музей, керамични фрагменти и сечива", допълни професор Валентин Плетньов. Разкопките на крепостта тази година продължават вече около 30 дни. До приключването им остават пет дни.



Източник: utre





Коментари

горе