Божидар Димитров: "Докато има ракия, България е непобедима"



След като миналата седмица зарадва българската общественост с новината за бликналата "чудотворна вода" в Голямата базилика в Плиска и покани премиера Борисов да посети мястото и "да се окъпе за здраве и късмет", директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров съобщи в понеделник за нова археологическа находка, която го води и до оптимистичното заключение, че "докато има ракия, България е непобедима!".

Фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия е открит при археологически разкопки на Националния исторически музей (НИМ) в крепостта Лютица (на хълм край Ивайловград) от археолога Филип Петрунов, се казва в съобщението.

Това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и третият - в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (дн. Силистра). Всички дестилационни уреди са датирани от 10-ти век.

Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията, се казва по-нататък в съобщението. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през 15-ти век.

Археологът, проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от 16-ти век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.

А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи "с мустаци", които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт, отбелязват от НИМ.

"Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от 14-ти век... Докато има ракия, България е непобедима", казва директорът на НИМ Божидар Димитров.



Източник: mediapool





Коментари

горе