Четирите природни забележителности в Елена, които ще Ви оставят без дъх!



Любителите на пълноценната почивка и онези, които обичат да си отдъхват сред природата, със сигурност ще останат удивени от прелестта на малкото планинско градче Елена. Тук, сред великолепието на Балкана, ще си отдъхнете наистина добре, наслаждавайки се на красивите гледки и приятната атмосфера. Ала кътче като Елена ще Ви изненада и с разнообразие от забележителности, сред които ние сме подбрали четирите, които задължително трябва да посетите.





Първото ни предложение носи името ХРИСТОВСКИ ВОДОПАД. Това е една от удивителните природни забележителности в околността, която ще Ви очарова. Водопадът принадлежи на река Мийковска. Той е една от най-впечатляващите забележителности, с които Елена се гордее. Надморската височина, на която се разполага водопадът, е четиристотин метра, а височината, от която водата пада е девет метра.





hristovski_vodopadДокосвайки скалистото корито на реката, водата и разпръснатите ситни водни капчици заблестяват като бисери. Посещението на Христовските водопади е най-приятно през летния сезон, защото освен красиво място за посещение, водопадът и рекара се превръщат в атракция и страхотен начин за разхлаждане. Ще имате възможността и да се спуснете с алпийски рапел по самия водопад, а изграден по алпийска техника е и специален маршут около водопада, при който ще се пуснете по въжен тролей над реката. Христовският водопад е една от любимите туристически атракции в околността за малки и пораснали.





Връх ЧумернаВторото кътче, което трябва да имате предвид по време на ваканцията в Елена, е ВРЪХ ЧУМЕРНА. Просто няма как да дойдете в сърцето на планината, сред прелестта на Балкана, и да не потърсите най-голямото възвишение, от което да се насладите на красивия изглед. Е, Връх Чумерна се величае на завидните 1536 метра надморска височина и ще Ви предложи наистина прекрасен изглед. Той е и най-високата точка в околността. За достигането му са изградени туристически маршрути за походи, а има и възможности за достигане с автомобил.





Марков камъкТретата впечатляваща природна забележителност, която се спотайва сред Еленския Балкан е МАРКОВ КАМЪК. Това е един от най-забележителните скални феномени у нас. Камъкът се разполага съвсем близо до града – отдалечен е на три километра в южна посока. Той представлява един наистина огромен къс скална маса, която е поставна върху няколко по-малки камъка. Уникалното е, че всичко изглежда така, сякаш е наредено от човешка ръка. Камъкът е дълъг цели шест метра, широк е три метра и половина, а височината му е три метра и двадесет сантиметра.





яз. ЙовковциЗа финал сме оставили очарователния ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“. Той е един от най-големите язовири у нас и е любимо място на почитателите на пасторалните картини, риболова и красивите пейзажи.

Елена е място, което ще Ви впечатли с красотата си и с особената си атмосфера. Тук, насред една от най-живописните планини у нас – Стара планина – цари спокойствие и мир. Насладете му се! Порадвайте се и на прекрасните природни забележителности, за които Ви разказахме. Открийте и нови! А за настаняването – не се безпокойте.



Източник: nastanise





Коментари

горе