Смокините радват сърцето и го лекуват



В сезона на смокините е време да си припомним за тези прекрасни, вкусни и полезни плодове, които са считани за едни от най-древните в света. Те са любима храна на хората от Юга, които са ги възпели дори в поезията си. В приказките от "1001 нощ" героите им често ги похапват с наслада, да разтворим и Библията - Адам и Ева се покриват със смокинови листа, след като са изгонени от рая.

Смокините определено носят радост на консумиращите ги и това не е случайно. Те са богати на серотонин, известен още като хормон на щастието. Плодовете са и с най-високо съдържание на фибри – пектин и неразтворима във вода целулоза. В плода има протеин, органични киселини, селен, калций, калий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, манган, мед. Съдържат и витамини – С, В1,В2,РР, бета-каротен, витамин Е.

Смокините са най-богатият на минерални вещества плод. Само в 40 г смокини има 244 мг калий, който покрива 7процента от всекидневните нужди на организма, 53 мг калций и 1,2 мг желязо, които покриват 6 на сто от дневната доза. Единствено портокалите съдържат повече калций от смокинята. Една купа с тези плодове дава същото количество от полезния елемент, колкото и една купа мляко. Ето и някои от приложенията им при различни болежки:

При високо кръвно и болно сърце

Лекарите препоръчват смокините на хора, които страдат от сърдечни заболявания, заради високото им съдържание на калий и захари. Калият действа съдоразширяващо като успокоява спазмите на кръвоносните съдове. Ензимът фицин пък има невероятната способност да разтваря тромбите.
Хипертониците в никакъв случай не трябва да изключват този плод от дневното си меню. Плодовете успокояват силното сърцебиене и стимулират производството на кръв. Особено полезни са при анемии, заболявания на черния дроб и далака, тъй като съдържат високи количества манган и желязо.

Полифенолите в смокините имат антиоксидантно действие и също предпазват от сърдечносъдови заболявания, натрупване на съдови плаки и инфаркти.

При висок холестерол

Смокините, особено изсушени, са препоръчителни при високи нива на холестерола.

В тях се съдържат основни мастни киселини омега-3, омега-6 и фитостерол, които играят важна роля за нормализирането на холестерола. Това е доказано в клинични условия от екип от учени от университета Рутгерс в Ню Джърси. След серия от изследвания те установили, че нивата на „лошия“ холестерол спадат рязко след изяждането дори на една шепа изсушени плодове. Основна заслуга за този ефект има пектинът, а водоразтворимите фибри действат като "шкурка" и активизират изчистването на тялото от токсини и мазнини.

При диабет

Въпреки че са много сладки, смокините са позволена храна за болните от диабет. Това се дължи на богатото им съдържание на фибри, които забавят усвояването на глюкозата. От друга страна, повишават чувствителността на клетките към инсулина.

При бронхит и ангина

Отварата от смокини и прясно мляко е доказан народен лек при малокръвие. От отварата се пие по 1/2 чаена чаша от два до четири пъти на ден. Същата рецепта помага за бъбречни заболявания, запек и гастрити. Отварата е полезна при инфекции на горните дихателни пътища, ангини, магарешка кашлица, бронхити и трахеити.

При висока температура пък отварата помага за смъкването й. Същия ефект има и разредено сладко от плода. Ако ви боли гърло, веднага изтичайте до пазара и си купете от вкусните плодове. Силното им антиспетично действие веднага ще облекчи симптомите и ще "изсмуче" събралата се гной.

За болки в стомаха и запек

Магнезият в смокините ги прави едно от най-добрите средства за регулиране дейността на стомаха. При запек се препоръчва еднократно приемане на 10-15 семена от смокиня. Зрънцата имат и друго свойство – те помагат за отпускането на стомаха и отделяното на газове.

Съдържащите се в плода фибри като целулоза и лигнини поддържат производството на полезни бактерии в стомаха. По този начин те потискат развитието на патогенните бактерии и ни предпазват от хемороиди и тумори на дебелото черво. От друга страна, смокините не са забранени за всички, които спазват диета. Фибрите им бързо дават усещане за ситост и помагат при отслабване.

Смокини за кожни проблеми

Млечният сок, който отделят смокините, е чудесно средство за лечение на акне, мазоли, кокоши трън. Отварата от листата пък се прилага при циреи.

Същият ефект се наблюдава и ако болното място се наложи директно с пресни или накиснати във вода сушени плодове. Лапи от смокини помагат при пигментни петна по кожата на бременни жени.



Източник: Новинар





Коментари

горе