Лятото се връща през септември



Септември ще бъде почти август тази година. А в сравнение с миналата година деветият месец ще е по-топъл и с по-малко валежи. „По-скоро септември ще е нормален, със средни месечни температури, близки до нормалните или по-високи и месечни количества валеж, близки до нормалните или по-малки", коментираха за „Всеки ден" климатолози от Софийския университет. С уговорката, че това е дългосрочна според синоптичния анализ прогноза и не може да се закове по дати, както и да се отпишат изненадите, те поясниха какво да очакваме.

Повече слънце в началото на септември, обещават метеоролозите засега. Месецът си е по-скоро летен по нашите географски ширини, нищо че към края му пристига официално есента.

За сметка на старта на септември със слънчево време август най-вероятно ще завърши с дъжд. Но за кратко. Още в първите дни на следващия месец ще има компенсация. Температурите дори може да се опитат да стигнат и до 30 градуса. А ако има „облачни явления", то ще са към средата на септември, когато може да ни споходят и гръмотевични бури. После септемврийското слънце - не толкова жарко, ще се настани по-трайно - с кротки, приятни температури около 24 градуса. Препръсквания от дъждец без застудяване засега се очакват около 20 септември.

Астрономическата есен към 23 септември ще настъпи с лятно време, което ще се задържи чак до края на месеца. А октомври много вероятно ще си отмъсти като чисто есенен, като още в първите си дни ще се класира с падане на температурите дори и малко под 20 градуса, с превалявания от дъжд и тук-там с гръмотевични бури.

Дългосрочната прогноза на климатолозите за септември 2015 е за около 17-18 ярки слънчеви дни, а чисто облачните - само 5-6. Средните максимални температури за месеца се очаква да бъдат около 23-27 градуса. Като могат на моменти да се извисят до 30-32.

Според очакванията на експертите септември 2015 ще е добър за морски отдих. Съвсем подходящо за плажа. Температурата на морската вода ще е около 24-26 градуса през първата половина на месеца и около 22-24 през втората половина. И в планините - макар и с малко повече дъжд, отколкото в ниското, ще е подходящо за туризъм. Планинското спасяване обаче предупреждава да се внимава заради гръмотевични бури.

Прогнозата за времето по планините през септември 2015 е идеална и за кратки излети, и за дълги преходи. Но с едно на ум, че времето в планините се променя бързо. От слънчево за няколко часа може да завали пороен дъжд. Възможни са и силни ветрове по източните и южните склонове на планините.

Очакваните максимални температури по големите планински курортите са Пампорово-24 градуса, Банско-25, Боровец-28 . А по морето Варна - 29, Бургас - 31, Несебър - 30, Приморско - 29, Каварна- 30, Китен - 30, Обзор-30 градуса.



Източник: Всекиден





Коментари

горе