Колелиба – българската къща на колела



Не всеки от нас може да си позволи да притежава страхотна ваканционна къща, но това не означава, че трябва да се лишим от страхотни ваканции. 

Това е максимата, от която се е ръководила българската архитектка и дизайнерка Христина Христова, когато създава  Колелиба. По името може да се досетите, че това е мобилна къща на колела, която по думите на създателката си изниква там “където я паркираш”.

Koleliba-Mobile-Cabin-by-Hristina-Hristova-6 Къщата е снабдена с малка кухня.

Проектираната от Христова ваканционна къща е с размери 2,3 на 7 метра и е висока 2,4 метра. Площта й е едва 9 кв. м., но това определено е достатъчно пространство за малко семейство. Особено като се има предвид, че интериорът е проектиран по възможно най-изобретателния начин. Така например диванът лесно се превръща в легло за двама души.

В къщата също така има малка кухня, оборудвана с фурна и хладилник, бойлер, както и разбира се тоалетна.

Koleliba-Mobile-Cabin-by-Hristina-Hristova-4 Диванът се разгъва и превръща в легло за двама души.

Както знае всеки, който има поне малко опит с къмпингуването, мобилните къщи на колела предполагат живот сред природата. Ето защо Христова добавя подвижен навес към мобилната си къща, както и малка тераса, сгъваема пейка и малка кухня за готвене на открито.

Koleliba-Mobile-Cabin-by-Hristina-Hristova-1 Навесът и дървената тераса са естествени продължения на интериора.

“Тъй като основната цел на проекта беше да ни накара да прекарваме повече време навън, за да компенсираме за мрачните, дъждовни, зимни дни в офиса, направихме екстериора като естествено продължение на интериора”, обяснява Христова.

Koleliba-Mobile-Cabin-by-Hristina-Hristova-8

Колелиба е построена от дърво и изолирана с Рокуул – топло- и звукоизолация от каменна вата и облицована с български бор. Мебелите, някои от интериорните стени и подът са направени от брезов шперплат, който заедно с дървените части е третиран с масло за обработка та дървесина Osmo. И на последно, но не по значение място, интериорът на Колелиба изобилства от естествена светлина благодарение на огромните прозорци.

Колелиба е проектирана от българския архитект и дизайнер Христина Христова. Колелиба е проектирана от българския архитект и дизайнер Христина Христова.

Колелиба изглежда като перфектния ваканционен дом. Искаме само да попитаме – кога може да се нанесем?



Източник: lifebites





Коментари

горе