ПОД МАНАСТИРСКАТА ЛОЗА



С твое съизволение, любезни читателю, ще те запознаем със забележителната и пълна с безброй чудеса история на четири манастира, закриляни от Архангел Михаил, Свети Пантелеймон, Свети Иван Рилски и Свети Георги Победоносец. Първите два на остров Тасос, а другите в околностите на София. Едновременно далечни и различни един от друг, те по Божията промисъл са близки и сродни с крепката подкрепа, която получава всяка отрудена и обременена (Мат.11:28) душа, потърсила утеха и спасение в тяхното убежище.

За да стане ясен текстът от използваните древни манастирски архиви (написан на архаичен език) за всички благочестиви поклонници, си позволихме да го осъвременим.

МАНАСТИР „СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ”

 

Преди повече от 900 години (около 1090 г. след Христа) на покрития със зеленина остров Тасос живял в аскетизъм един свят човек на име Лука, който обичал молитвената тишина, отшелническия и мирен живот. С времето хората все повече нарушавали самотата му, а той предпочитал да живее усамотено и тръгнал да търси отшелническо място, където да бъде сам. Със самия Бог. Слязъл до една пещера, която се наричала Дълбоката Река – мястото, където сега е манастирът на Архангел Михаил.

След седемнадесет години един ден там, където се молил, видял пред себе си Архистратига на Ангелите Михаил в неописуем блясък, който му казал: … издигни мой храм, където хората ще се обогатяват духовно и ще изцеляват телесните си болести….

С голямо желание Лука се подчинил на Божията заръка и построил според силите си малка църквичка, където било Аязмото, извора със светена вода, с която вярващите намирали духовно и телесно изцеление. Тази църква станала убежище на всички християни, понеже тези, които с вяра стигали дотук, като пиели от светия извор и се умивали, били изцелявани според Божията воля от телесни или духовни болести.

От упокоението на свети Лука са изминали повече от единадесет столетия, но и днес на това място за поклонение функционира женски манастир с основна цел духовно усъвършенстване на сестрите и послушниците и в същото време за опазване на най-голямата ценност на светата обител – частица от Свещения Гвоздей на Господа (т.е. пиронът, пробил дясната ръка на Христос, когато е бил разпънат на Кръста на ужасната Голгота заради прегрешенията ни).

Трябва да отбележим, че от векове това място за поклонение е метох на светата обител Филотей от Света Гора. По тази причина манастирът не е самостоятелен, а е зависим и функционира съгласно каноните на  Света Гора.

И тъй като манастирът на Архангел Михаил е точно в югоизточната част на остров Тасос срещу Света Гора, когато денят е ясен, се открояват крайбрежните светогорски манастири, между които е и манастирът Филотей.

МАНАСТИР „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ”

Точно на 365 километра от Тасос в покрайнините на село Герман се намира една друга благочестива обител „Св.Иван Рилски”, сродна с Тасоската на Архангел Михаил. От 1928 г. заедно с имотите си тя е подворие, т.е. официално е във владение на манастира “Св. Георги Победоносец-Зограф” на Света гора, след като е била преотстъпена като финансова помощ за бедстващия български манастир в Атон.

Според легендите, Германският манастир е бил основан през 10-ти век, скоро след смъртта на Св. Иван Рилски, който е живял за известно време в покрайнините на село Герман преди да се оттегли в Рила.

Германският манастир е един от най-старите в България и е част от така наречената “Малка Света гора“-региона на София, който е получил това название заради многото си манастири. Северно от светата обител и днес могат да се видят останките на стара византийска крепост, разрушена от войските на Хан Крум през 809 г. при превземането на Средец, днешна София. Манастирът процъфтявал до края на 14-ти век и дори е получавал дарове от Византийския император Алексий I Комнин по време на Византийското владичество по българските земи.

След като е бил разрушен от турците през 14-ти век, манастирът е бил съграден наново скоро след това (15-ти век) от родолюбиви българи и се е превърнал в истинско духовно средище през 17-ти век. През 18-ти век, обаче, банда от Кърджалии го ограбила и разрушила. Монасите, които успяли да се спасят, заедно с местни хора, започнали да го строят наново още в началото на 19-ти век. През 1818г. е построена скромна еднокорабна църква, вкопана в земята.

След Освобождението от Турско робство през 1878г., тогавашният игумен Никифор и неговият брат Кирил решили да изградят манастира наново. През 1885г. старата църква е била съборена и на нейно място е построен нов храм.

Стените на църквата са строени от дялани камъни и три реда декоративни тухли. Покривът е покрит с керемиди. Изготвен е и нов иконостас с пет големи икони на Св. Иван Рилски, Св. Богородица с Младенеца, Исус Христос, Св. Йоан Предтеча и Св. Николай Мириклийски Чудотворец.

Иконите са изрисувани през лятото на 1886г. от двама известни майстори– братята Иван и Никола Доспевски от град Самоков. Старите икони в момента се съхраняват в Софийския исторически музей.

През 1899 г. манастирът бил посетен от Княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза, които посадили в северната част на двора две секвои. Дърветата стоят и до днес.

По-късно – през 1936 година тук идва като гост и цар Борис III, който също засадил дърво. Недалеко от манастира се намира аязмото на Св.Иван Рилски, откъдето всеки може да си вземе вода за здраве.

 

МАНАСТИР „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

Кремиковският манастир „Свети Георги Победоносец“ е разположен на около 3 км над софийския кв. Кремиковци, в местността Градището,  по ниските склонове на Стара планина.

Датира от Второто българско царство и се предполага, че е построен по времето на Иван Александър. През 1382 г., когато османските нашественици завладяват София, манастирът е напълно разрушен. 111 години по-късно софийският първенец Радивой го възобновява със собствени средства, в памет на двете си починали деца Теодор и Драгана. Комплексът се състои основно от две перпендикулярни жилищни сгради, стара и нова църква.

Безспорно най-голям интерес от историческа гледна точка представлява старият храм – малка, продълговата постройка без купол. Той е построен през 1493 г. (впоследствие обновен през 1611 г.) и приблизително оттогава датират и стенописите в него, по-голямата част от които са реставрирани. Те са създадени изцяло в традицията на средновековната българска живопис от 13-ти и 14-ти век. Сред стенописите в преддверието, правени през 15 век, се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момента в който поднасят макет на църквата в дар на софийския митрополит Калевит.

14

Повечето са на тъмен фон, върху който ярко изпъкват фигурите на светците. Впечатление прави композицията с църковния патрон Св. Георги, яхнал бял кон и забил в дракона дългото си копие. Забелязват се различия в стила и похватите между стенните рисунки в предверието и в основната зала, което говори за различни зографи, работили там.

15

Новата църква (1902 г.) „Покров Богородичен“ е хубава постройка, в която се пазят реликвите на манастира – средновековното Кремиковско евангелие (1497 г.) с красивото си калиграфско изписване и дървен иконостас от 17-ти век.

16

Жилищните сгради, които са на повече ог 250 години и основата на които е от прост дървен плет, са изцяло реставрирани. До входа на манастира паметна табела съобщава, че през 1876 г. след разгрома на Ботевата чета, тук са намерили убежище вторият знаменосец  Димитър Стефанов-Казака и трима негови другари.

17

МАНАСТИР „СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН”

 18

 

„Добре дошли в нашия манастир. Нека поклонението тук сложи началото на Вашето спасение. Оставете всяка грижа отвън и духовно се извисете. Участвайте в светата литургия и се наслаждавайте на духовните плодове. Всяко раздразнение вътре в светата обител ще противоречи на околната хармония. Благословено да е поклонението Ви!”  

Този надпис посреща местни и чужди поклоници пред дверите на манастира „Свети Пантелеймон” в община Принос на остров Тасос, а вътре от специални тонколони се носи из въздуха божествено и тържествено православен тропар (песнопение):

„Началниче на небесните войнства, ние, недостойните винаги те молим да ни оградиш с молитвите си под покрова на твоята невеществена сила, като запазваш нас, които коленопреклонно молим и зовем: избави ни от беди, защото си чиночалник на висшите сили.”

19

Община Принос се състои от няколко живописни селища-Мегалос Принос (Мегало Казавити) и Микрос Принос (Микро Казавити). Още от стари времена те са се сгушили в склоновете на планината, за да не бъдат видяни от морето и пиратите. До манастира на върха на планината води петкилометров чисто нов асфалтиран път, извиващ се като змия из гънките на склоновете, открит ден преди храмовия празник тази година – 27 юли.

20

Църквата, положила основите на бъдещия манастир, е построена през 1843 г. от местните жители с камъни от планината, като покривът е дървен, покрит с каменни плочи. Олтарът е изографисан  година по-късно от местни зографи.

21

Току-до църквата е пещерата с аязмото. Лековитата вода, извираща от скалата, е привличала вярващи, според легендите, още от 18  век, за да се лекуват от светия лекар Пантелеймон.

22

Първата моняхиня Елисавет пристигнала тук през 1919 г., като през 1987 г. църквата прерастнала в манастир.

Има множество разкази за чудотворната сила на извиращата от скалите вода, привличащи всяка година хиляди благочестиви вярващи от цял свят и тръгващи си с духовна радост, смелост и благодарност към Всеблагия Бог.

23

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА БЛАГОЧЕСТИВИЯ ПОКЛОНИК

ТАСОС

Тасос (на гръцки Θάσος), е най-близкият до България гръцки остров (на около 360 км от София), като обиколката му е около 100 километра. Главен и най-голям град е Лименас, често наричан и с името на острова – Тасос. Вторият по големина град е Лименария. Вариантите за достигане до Тасос са два, с ферибот от пристанищата на Кавала или Керамоти. Всички знаещи горещо препоръчват втория вариант, тъй като оттам на всеки половин час за острова тръгват съответните кораби. Между 16-20 евро е цената на автомобил, като за по-големи превозни средства цената се определя на линеен метър, която е 4 евро. Отделно се плаща за пътниците – за деца билетът е 1.5 евро, а за възрастни 3 евро. Домашните любимци пътуват гратис, като за по-големите е препоръчително да са с намордник. Пътуването трае 45 минути.

Подробности за местата за нощуване могат да се открият в интернет и в много от туристическите агенции у нас, а най-полезният сайт, поне според мен, е http://www.thassos-island.com , където има и подробна карта на острова, както и на местоположението на двата манастира.

И все пак – „Архангел Михаил” се намира на единствения околовръстен път на острова, така че няма как да го пропуснете. Не е препоръчително жените да са с панталони или къси поли, а мъжете – с къси панталони. Но дори и да сте в „неопрятен” вид, на място се предоставят напълно безплатно съответните дрехи за поклониците.

За манастира „Свети Пантелеймон” ще трябва да се отбиете от крайбрежното селище Скала Принос към селцето Принос по посока на планината – има достатъчно табели, така че няма да се загубите. Таверните са буквално на всеки метър, така че – няма и да останете гладни.

А за неблагочестивите почитатели на материалното, една друга забележителност на Тасос – „Ирис – заводът за злато“ (www.irisgold.gr). И докато разглеждате сайта, все пак не забравяйте – битието е много важна част от нашия живот, но вярата е над него!

ГЕРМАН

Германският манастир се достига лесно с кола, като се следва пътя за село Герман от Околовръстното шосе на София. При влизане в селото има отклонение наляво, което води право до манастира. На разклона, от който започва това отклонение, има табела, която указва пътя до манастира. Оттам разстоянието до манастира е около 5 км по сносен асфалтов път. Настаняване и храна не се предлагат. Телефон за контакти 02/9928520.

КРЕМИКОВЦИ

До Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“ се стига от София естествено през кв. Кремиковци. От главната улица пътят продължава до портите на манастира. Табели липсват, но куполът на новата църква се забелязва от няколко километра. В Кремиковския манастир на този етап настаняване не се предлага, въпреки сравнително големите жилищни сгради. Основната причина за това е, че засега само една монахиня се грижи за цялата поддръжка на Светата обител. В двора са поставени маси и пейки, от които се открива чудесна панорама към града и могат да се ползват от посетителите за обяд със собствена храна.

И в двата манастира се отслужват литургии, служби, кръщанета, венчавки, молитви за здраве, освещаване на икони и леки коли (сериозно), водосвети за здраве, дори и изповеди.

И накрая – преди Кремиковският манастир има конна база, където се предлагат за езда елитни коне. А ако ви трябват нестандартни коне, пегаси или всякакви други богоугодни животинки и профили, но от желязо, преди селото се намира съответният завод. Има и мостри :

24 



Източник: ahileaslilov





Коментари

горе