Намериха хладилници на 7000 години в Протоград



В могилата Юнаците до Протоград археолози откриха древни хладилници за съхраняване на храна на 7000 години, научи "Пазарджишка Марица". Консервиране на крепостната стена и рова, както и на цялата цитадела, са били основните дейности на археолозите през този сезон на селищната могила край Юнаците, където учените откриха Протоград. Това потвърди ръководителят на експедицията доц. Явор Бояджиев от БАН.

Ограничените средства, отпуснати в началото на август, съгласно договор на нашия музей с културното министерство, са били използвани максимално ефективно. За успешната работа по запазване на артефактите спомогнали и включилите се за десетина дни доброволци към фондация "Балканско наследство".

Амбицията за следващия сезон обаче е много по-смела - тогава екипът ще задълбае в още пластове, ще бъде разкрита и стената от северната страна на обекта, която още е неизследвана. Прогнозите са, че ще се намерят още много керамични изделия от бита, още останки от първите хладилници на 7000 години, както и артефакти, затвърждаващи мнението за активно корабоплаване на тогавашните хора.

Всички, които са работили и работят на този обект, имат усещането, че един живот не стига, за да бъде проучен, каза доц. Бояджиев. Голяма част от разкритите предмети, керамика и тотеми вече са във фонда на пазарджишкия музей, където може да се образува цяло крило, посветено на Протоград. Най-интересните находки ще бъдат заснети на дигитален носител, за да може за секунди да бъдат показвани по целия свят.





Кампания

Екипът на разкопките в Протоград се гордее, че техният обект стана един от най-предпочитаните  в тазгодишната класация на вестник "Стандарт" - "Чудесата на България". Преди крайното подреждане на 31 октомври в раздела "Открития" древното селище дели първото място с "Аква калиде" в ожесточена битка с по 55 процента от гласовете. В другия раздел - "Съкровища" продължава да води Панагюрското злато.

Другата добра новина е, че тези чудеса скоро ще станат хит и в европейската столица Брюксел. Най-напред като част от кампанията там ще бъде показано Варненското златно съкровище - от 12 до 16 октомври в Европейския парламент. Регулярно след това там ще гостуват и други реликви от кампанията от нашия край-части от Панагюрското и Равногорското съкровища, сребърните чинии от Величково и артефакти от Емпорион Пистирос и Протоград.



Източник: Марица





Коментари

горе