Кафе срещу инфаркт и диабет



Три чашки кафе на ден намаляват риска от смърт при сърдечносъдови заболявания (ССЗ) с 21 процента, твърдят авторите на доклад, представен на конгреса на Европейската асоциация за профилактика на ССЗ в Лисабон, предадоха агенциите РИА Новости и БТА.

Учени от Института за научна информация за кафето (Institute for Scientific Information on Coffee) са извършили преглед на последните медицински изследвания на различните фактори, довели до смърт при ССЗ.

Оказало се, че най-малък е рискът при тези хора, които пият средно по три чашки кафе на ден.

При същата група шансовете от развиване на диабет тип 2 са били с 25% по-малки в сравнение с тези на останалите, които пият само по чашка кафе на ден или въобще се отказват от напитката. Учените припомнят, че диабетиците са в групата с повишен риск от ССЗ.

Пет фактора за здравословен начин на живот (правилна диета, умерена консумация на алкохол – 10-20 грама на ден, отказ от цигарите, физически упражнения, липса на затлъстяване) намаляват със 79% случаите на инфаркт при мъжете.

Все още не е известно как именно кафето помага да се предотврати ССЗ. Вероятно причината се крие в противовъзпалителното и антиоксидантно действие на напитката, а също в намаления риск от диабет тип 2 при пиещите кафе.

Учените отбелязват още регионалните различия. Японците например са най-добре предпазени от две чашки кафе на ден, а при британците и американците са нужни по 3 чашки, за да се постигне същият ефект.



Източник: zdraven





Коментари

горе