В какви количества е полезно кафето



Хората, които пият от три до пет чаши кафе дневно, вероятно са по-малко застрашени да умрат преждевременно от сърдечни заболявания, диабет или Паркинсон и се самоубиват по-рядко, сочи американско изследване, публикувано вчера и цитирано от Франс прес.

Кафето, независимо дали с кофеин или без, изглежда има благотворно действие, смятат авторите на изследването от Харвардската школа за обществено здраве. Изследването е публикувано в сп. „Circulation".
Учените са сравнили данни на хора, които не пият или пият малко кафе - по-малко от две чаши на ден, с хора, които пият умерени количества кафе - до пет чаши дневно.

Изследването не е открило ясна причинна връзка между пиенето на кафе и по-малкия риск на заболяване от някои болести, но е очертало привидна връзка, подобно на по-ранни изследвания. За разлика обаче от предишни изследвания, сега не е открито въздействие на кафето срещу рака.

Новото изследване се основава на обобщени данни от три големи проучвания, извършени с 300 000 медицински сестри и здравни експерти, които са отговорили на въпроси за своето здраве и начин на живот за общ период от 30 години.

"При цялата изследвана група умерената консумация на кафе се свързва с ограничен риск от смъртност, дължаща се на сърдечносъдови заболявания, диабет, неврологични болести като Паркинсон, както и самоубийство", гласи докладът за изследването.
Експертите предупреждават, че кафето не е препоръчително за всички.

"Редовната консумация на кафе може да бъде включена в уравновесен и здравословен хранителен режим", пише Франк Ху, съавтор на изследването и преподавател по хранене и епидемиология в Харвард.

"Но бременните жени и децата трябва да се отнасят внимателно към консумацията на кафе", добавя той.



Източник: cross





Коментари

горе