Хладилникът за бедни хора се оказва спасение за десетки търновци



В началото на месеца във Велико Търново заработи първият хладилник за нуждаещи се и вече има редовни потребители. Той се оказва жизненоважен за десетки хора с нулеви доходи и минимални пенсии, които са в ситуация на оцеляване. Част от тях чакат на близката пейка до хладилната витрина някой да сложи нещичко вътре, за да нахранят празните си стомаси.

Плътно до хладилника откриваме баба Пенка и баба Стоянка. Отказват да кажат фамилиите си, както и да се снимат, за да не им се подиграват познати. Споделят, че заради дъжда днес нямало хора, които да оставят храна. „От сутринта сме тук, както почти всеки ден, в очакване да хапнем някой залък”, казва баба Пенка. Възрастната жена получава 160 лева пенсия и това я принудило да живее от милостинята на собственици на ресторанти и заведения за хранене. „В началото идвах по тъмно, но гладът е по-силен и затова сега съм тук и през деня”, обясни тя. Баба Стоянка пък казва, че гледа болния си съпруг и всички доходи на двамата отивали за лекарства. „Идвам по обяд, сядам тук и чакам. Като дойде някой да зареди хладилника, взимам две порции – една за мен и една за дядото, и се прибирам”, заяви жената. И въпреки че днес никой не остави ядене, двете баба увериха, че хладилникът се пълни всеки ден.

По наблюдения на двете жени най-често в „менюто” присъстват леща яхния, пилешка супа и мусака. Всичко обаче се разграбва бързо и рядко има възможност за избор. „Ние нямаме претенции за храната, доволни сме на всичко”, допълва баба Пенка. На въпроса дали имат деца и внуци двете жени реагират смутено и навеждат глави. „Важното е децата да са добре, ние ще се оправим някак”, казва Стоянка.

Хладилникът се намира до автобусната спирка на Съдебната палата и работи 24 часа.

Галина ГЕОРГИЕВА



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе