Картофите – истински склад на витамини и минерали



Смята се, че половината от нужния за организма ни витамин C получаваме от картофите. Ако човек изяде 200 г от тях, получава половината от всекидневната си норма на този витамин.
Освен него в тях се съдържат значителни количества вит. B1, B2, B6, B9, PP, D, K, E, фолиева киселина и каротеноиди, стероли, лимонена киселина, оксалова киселина, ябълчена киселина и други полезни органични киселини.

Този зеленчук е изключително полезен за човека, защото съдържа средно 18 процента въглехидрати и 2 процента белтъчини. Така организмът се зарежда и с разнообразни минерали - калий, калций, фосфор, желязо и магнезий, органични киселини и каротин, а този пигмент обезпечава образуването на витамин А в организма.
Благодарение на високото си съдържание на калий (до 570 мг на 100 г), което е повече, отколкото в хляба, месото и рибата, картофите участват в отстраняването на токсините от тялото и в регулирането обмяната на веществата.

Калият също така има положителна роля за нормалното функциониране на сърдечния мускул и за очистване отлаганията в големите кръвоносни съдове. Поради това редовната им консумация е особено важна за хората със заболявания на сърдечносъдовата система,  с атеросклероза, както и въобще за възрастните хора.
100 г картофи на ден са напълно достатъчни за пълноценното хранене. Но не всички начини на приготвянето им са полезни, а някои дори са вредни - например пържените.

При подобна обработка зеленчукът не само губи повечето от полезните си вещества, но и натрупва канцерогенни - на първо място токсичното химично съединение акриламид.
Картофите трябва да се варят, по възможност на пара, при това най-добре с кората. В нея се съдържат много ферменти, подпомагащи усвояването на нишестето в организма.
Колкото по-малко се варят картофите, толкова повече полезни вещества се запазват в тях. Правилно е това да става в малко количество вода, когато тя вече е кипната.

Народната медицина използва картофите за преодоляването на широк спектър неблагоприятни състояния на организма и болести. Ето някои от тях.
Киселините изчезват за минута, ако човек хапне печен с кората картоф. Но без никаква мазнина и сол.
Пресният картофен сок помага при заболявания на стомашно-чревния тракт. Това се обяснява със свойството на нишестето в него да образува слузеста обвивка и с противовъзпалителното му свойство.

При проблеми с бъбреците е добре основните хранения да включват картофи. Магнезият в тях помага за извеждането на малките камъчета и песъчинките от тялото. Този лечебен процес обаче е добре да се съпровожда с приемането на поне 2 л вода на ден.
При отоци на ръцете и краката един прясно обелен картоф се настъргва и се налага на отеклите места за 15-20 минути. Компресът може да се стегне с памучен плат или хавлиена кърпа.

Синини по тялото изчезват, като се намачка суров картоф и се постави на болното място. Държи се там 15 мин.
Сок от зеленчука помага при слънчеви и други изгаряния. С него се намазва поразената кожа и веднага се усеща облекчение. Тази рецепта се използва успешно и при зачервявания и сърбеж.
При хипертония корите на 4-5 картофа се измиват добре и се заливат с 500 мл вода. Варят се в продължение на 15 минути. Отварата се охлажда, прецежда се и от нея се приема по 1 ч.ч. половин час преди храна.

Сокът от кореноплодното успокоява състояния на гадене, повръщане и хронично главоболие. За целта трябва да се изпива по половин ч.ч. сок 3 пъти на ден – сутрин на гладно, половин час преди обяда и час преди лягане вечер в продължение на 2 седмици.
След почивка от 6 дни курсът може да се повтори, но с два пъти по-малко количество. Помага и бульонът от варени картофи или бистрата супа.
Сокът от суров картоф прочиства организма от токсини, а в коктейл с морковен и от целина отстранява мазните шлаки в храносмилателната система.

Зеленчукът се прилага и в козметиката. Сместа от настърган пресен картоф и пшенично брашно (в равни пропорции)  помага при възпаление или лющене на кожата. Тя се нанася върху лицето на дебел слой, а отгоре се поставя салфетка, напоена с картофен сок. Маската се държи в продължение на 20 минути, след това лицето се измива със студено мляко, разредено наполовина с вода.
Много хора съхраняват продължително време обелените картофи в студена вода, но това не е полезно. Те следва веднага да се използват, за да се запазят витамините и микроелементите в тях.

Полезните вещества на зеленчука са съсредоточени в горния му слой и затова е препоръчително беленето на кората да е фино, а при пресните въобще да се избягва.
Зелените участъци на престоялите повече време на светлина обаче съдържат токсичното вещество соланин. Затова при беленето те трябва да се отстраняват изцяло.


Четете още:

🔴 Пендачанска, прима и в живота

🔴 Месамбрия - една историческа приказка

🔴 Докторите с надежда за смазаното от греда дете





Източник: Десант





Коментари

горе