Езикът на тялото - разкодирайте истинските мисли на човека срещу вас!



Езикът на тялото при мъжете. При жените. Влюбване, флирт, ухажване. Очите. Поглед. Намигване. Лицето. Нос. Устни. Усмивката. Целувка. Ръцете. Жестове с ръце. Докосване. Здрависване. Прегръдка. Ръце в джобовете. Скръстени ръце. Игра с косата. Краката. Кръстосани крака. Пози на тялото. На работното място, в бизнеса. Увереност. Език на тялото в покера. Интервю. Лъжа. Жестове и мимики. Книги: Алън Пийз.

Езикът на тялото е сред най-важните моменти в комуникацията между двама и повече души. Да не кажем и че е най-важният. Повече от ясно е, че по време на разговор човекът срещу вас може да ви каже всичко. За да се опита да ви излъже и да извлече полза от вас.

Езикът на тялото му обаче трудно може да ви подведе. Добре известен факт е, че мимиките и жестовете не могат да бъдат контролирани и ако сте наясно за какви сигнали точно да се оглеждате, веднага ще разберете дали събеседникът ви е откровен или напротив – опитва се да ви преметне и да скрие нещо от вас.

Безспорно, езикът на тялото е от съществено значение и в общуването с противоположния пол. Дали обектът на чувствата ви отвръща на симпатиите ви, как да разчетете жестовете, усмивките, цялостната поза на тялото – от chudesa.net събрахме пълна информация за това как правилно да разчетете сигналите на човека срещу вас. За да сте наясно с истинските му помисли.

Езикът на тялото при мъжете

Добрите новини за дамите са, че мъжете доста по-трудно контролират жестовете си и в повечето случаи без да искат се издават с езика на тялото си какво в действителност мислят.

Какво е отношението му към вас според жестовете му?

езикът на тялото при мъжете

Какво издава езикът на тялото при мъжете?

• Ако ръцете му са в джобовете, това най-често показва не особено голяма заинтересованост към вас или към разговора ви. Понякога обаче това може да послужи и като индикатор, че мъжът просто е притеснен.
• Ръцете му са поставени на колана – това е недвусмислен жест със сексуален подтекст, който буквално крещи „Искам те“. Това е една от най-мъжествените пози и по този начин събеседникът ви се опитва да ви демонстрира преимуществата си в чсто визуален аспект.

езикът на тялото при мъжете

Езикът на тялото при мъжете – ръка зад тила

• Ако сложи ръката си зад тила си, това означава, че сте успели да го очаровате. Мъжете правят този жест, когато наистина харесват жената срещу себе си.
• Играе си със столчето на чашата за вино – ако сте на вечеря и мъжът се заиграе със столчето на чашата си с вино, а не просто я взема и отпива, то най-вероятно е влюбен във вас и му е трудно да сдържа емоциите си.

езикът на тялото при мъжете

Езикът на тялото при мъжете – нервност

Затова се опитва да се успокои като намери занимание на ръцете си.

При жените

Жените, също като мъжете, могат да кажат много само с езика на тялото си. Като при дамите той е дори по-ясно изразен от представителите на силния пол.

• Ако дамата прокарва пръсти през косата си, то тя се опитва да съблазни човека срещу нея. Твърде бързите движения обаче показват точно обратното – жената е отегчена и няма търпение да приключи с разговора.

езикът на тялото при жените - хапане на устни

Езикът на тялото при жените – хапане на устни

• Ако по време на разговора жената твърде често облизва устните си, то тя или е привлечена от мъжа срещу нея и се опитва да го съблазни, или просто е нервна, тъй като не се чувства уверена в нещата, които казва.
• Хапането на устните може да означава както флирт, ако е придружено със съответната усмивка, или пък отегчение и желание разговорът да приключи по-скоро.

езикът на тялото при жените

Езикът на тялото при жените – скръстени ръце

• Ако ръцете й са кръстосани пред тялото, то най-вероятно е подразнена от нещо. Този жест също така е универсална защитна реакция и показател, че трудно допуска близост с хората.

Влюбване, флирт, ухажване

Най-сигурният знак, че събеседникът ви се интересува от вас и се опитва да флиртува, е позицията на краката и стъпалата му/й. Това важи и за двата пола.

Ако стъпалата са насочени към вас, можете да сте сигурни, че човекът е силно заинтересован. Разкрачените крака също показват интерес, особено при мъжете. При дамите това не винаги е възможно, особено ако са облечени с рокля или пола.

Има други знаци обаче, които издават дамския интерес и това е лекото прехапване на устната, пърхането с мигли и прокарването на пръсти през косата.

Освен това, когато човек гледа някого, когото харесва, зениците му се разширяват. Сред най-силните невербални знаци при флирта е повдигането на веждите по време на разговора с обекта на желанието ни.

Очите

Очите неслучайно са наречени „огледало на душата“. Те трудно могат да прикрият истинските емоции на човека.

Вече споменахме, че разширените зеници са категорично доказателство, че събеседникът ви ви харесва и то много.

Честото премигване също е индикатор за подобни чувства.

Поглед

Посоката, в която е насочен погледът, също говори много за истинността на думите на събеседника ви.

език на тялото поглед

Погледът е от съществено значение за езика на тялото

Според специалистите мозъкът подсъзнателно контролира накъде да сочат очите ни в зависимост от нещата, които говорим.

• Ако събеседникът ви гледа право към вас, то той най-вероятно няма скрити помисли и можете да му имате доверие. Все пак бъдете нащрек – твърде втренченият поглед издава точно обратното – човекът лъже и се опитва целенасочено да прикрие това като ви гледа нон стоп в очите, за да спечели доверието ви.
• Ако погледът е насочен надолу и вдясно, то човекът най-вероятно анализира собствените си чувства.
• Поглед нагоре и вдясно показва, че събеседникът ви разказва нещо, за което си спомня и което е преживял и най-вероятно ви казва самата истина.
• Когато очите са насочени нагоре и вляво, това означава, че човекът срещу вас лъже и си измисля нещата, които ви разказва.

Намигване

Намигването се смята за един от най-силните сигнали за флирт. Ако човек от противоположния пол ви намигва, то най-вероятно той/тя ви показва, че ви харесва и в същото време е демонстрация на достатъчна увереност, за да ви провокира да отговорите на флирта.

Лицето

Докосванията по лицето са един от най-важните моменти при разчитане езика на тялото.

езикът на тялото докосвания по лицето

Езикът на тялото – докосвания по лицето

• Добре известен факт е, че ако събеседникът ви лъже, той ще прикрива несъзнателно устата си с ръка. Бъдете внимателни обаче, ако прави този жест, докато говорите вие – това означава, че смята, че вие го лъжете.
• Докосването на носа по време на разговор е друг индикатор, че човекът срещу вас лъже или не вярва на вашите думи – това е разновидност на прикриването на устата.
• Потриването на ухото означава, че човекът насреща ви вече не желае да ви слуша и иска да прекрати разговора възможно най-скоро.

Нос

Както вече споменахме в предната точка, ако събеседникът ви докосва носа си несъзнателно, то най-вероятно ви лъже, но е достатъчно уравновесен, за да се сдържи и да не прикрие устата си, което е твърде явен знак.

Все пак не бъдете напълно предубедени – може просто да се почесва по носа.

Устни

Устните най-често се асоциират с невербалния флирт и сексуално желание. Действително, хапането на устните, може да бъде индикатор на физическо желание, но може също да означава, че човекът е нервен и не иска да говори на дадена тема.

Ако събеседникът ви свива устните си по време на разговора, то той най-вероятно е скептично настроен към думите ви или просто се опитват да запазят дадена тайна.

Усмивката

Усмивката също говори много за мислите и чувствата на човека срещу вас.

езикът на тялото усмивката

Усмивката е част от езика на тялото

Ако тя е обикновена и едва едва забележима, то значи, че събеседникът ви се чувства несигурен в себе си и притежава колеблив нрав. Издава стеснителен и срамежлив нрав.

Усмивка, която разкрива съвсем малка част от зъбите, показва желание да бъде преценен човека насреща и по възможност, да се създаде по-близка връзка с него.

Твърде широката усмивка може да е индикатор както за искрена радост от общуването с вас, така и за точно обратното – недоброжелателност и желание това да бъде прикрито.

Целувка

Целувката, съвсем естествено, е сред най-романтичните жестове и носи силно интимно послание. Въпреки това различните видове целувки, издават различни отношения.

• Целувката по челото показва силна привързаност и е знак за дълбоки чувства, но те могат да са и само приятелски.
• Целувката по ръката демонстрира уважение и лоялност.
• Целувката по бузата показва приятелски чувства. С тази целувка се поздравяват близки приятели и роднини, както и държавници на официални срещи.

Ръцете

Позицията на ръцете също говори много за мислите на събеседника ви.

Ако те са отворени, то значи си имате работа с добронамерен и миролюбив човек, който е приятелски настроен към вас.

Ако ръцете са свити в юмруци, то значи, че събеседникът ви не ви вярва и не иска повече да ви слуша.

Прикритите ръце показват нещо скрито и неистинно в думите и помислите.

Жестове с ръце

езикът на тялото жестове с ръце

Езикът на тялото – потриване на ръце

• Потриването на двете длани една в друга означава, че човекът е изпълнен с щастливи очаквания за бъдещето и е оптимистично настроен.

езикът на тялото ръцете

Езикът на тялото – сключване на ръцете

• Сключването на дланите една в друга е защитна реакция, досущ като кръстосването на ръцете пред гърдите.

езикът на тялото сключване на ръцете

Езикът на тялото – сключване на ръцете

• Ако събеседникът ви е допрял само връхчетата на пръстите си едно в друго, то значи той е напълно уверен в собствените си сили и възможности.
• Скръстените зад гърба ръце издават нервност и желание човек да си наложи самоконтрол в трудна за него ситуация.

езикът на тялото ръцете зад гърба

Езикът на тялото – ръцете зад гръба

Докосване

В една от предишните точки разгледахме подробно какво означават докосванията по лицето от страна на човека, който говори.

Ако обаче събеседникът ви се опитва да ви докосва вас, то това означава, че се опитва да привлече вниманието ви да го слушате внимателно. Докосването по ръката издава именно това, докато докосването по крака е доста по-интимно и е сигнал за флирт.

Ако пък ви докосне по рамото и задържи ръката си там, то значи показва чувство за собственост спрямо вас.

Здрависване

Здрависването е един от най-сигурните начини да разберете характера на човека насреща ви.

• Ако то е отпуснато, то значи си имате работа с песимист, който не се чувства уверен в себе си.
• Ако събеседникът ви твърде дълго не пуска ръката ви, то той мисли каква изгода може да има от познанството си с вас.
• Твърде енергичното здрависване показва решителност и непреклонност. Такива хора не приемат чуждото мнение и искат нещата винаги да се случват по техния начин.

Прегръдка

Прегръдката между мъж и жена показва много за техните отношения. Ако той прегръща половинката си през врата, използвайки дясната си ръка, това означава, че той държи да доминира във връзката им.

езикът на тялото - прегръдка

Езикът на тялото си личи и в прегръдката

Същата прегръдка, но с лявата ръка, е индикатор, че силната половинка е много ревнив и иска да заяви чувството си за собственост над дамата.

Обратното, ако дамата е тази, която прегръща половинката си през врата, по този начин му демонстрира обичта и гордостта си с него.

Ако двамата се прегръщат през кръста, значи са убедени, че заедно могат да преодолеят всичко.

Ръце в джобовете

Ръцете в джобовете най-често показват незаинтересованост и отпуснатост. Както и нежелание разговорът да бъде продължен.

Скръстени ръце

Традиционният жест със скръстените пред гърдите ръце показва, че човекът срещу вас е затворен в себе си и/или има критики към вас и думите ви.

езикът на тялото - скръстени ръце

Езикът на тялото – скръстени ръце

Ако освен скръстени, ръцете са свити и в юмруци, то това означава, че си имате работа с агресивно настроен човек, който ще ви атакува словесно при първа възможност.

Игра с косата

Играта с косата е сред най-разпространените жестове при ухажване, особено от страна на дамите.

Жената може просто да си играе с кичур от косата си или пък да я отмята така, че да я разпилее по раменете си. Дори и дамите с късо подстригани коси прибягват до тези жестове, за да покажат интереса си към даден мъж.

Краката

Широко разкрачените крака демонстрират увереност, както и непоклатимост в мнението. В ухажването, насочените към другия стъпала са доказателство за интерес от интимен характер.

Кръстосани крака

Кръстосаните крака, както и при ръцете, показват затвореност и желание за защита.

• Напълно възможно е събеседникът ви да е седнал с кръстосани крака просто защото му е удобно в тази поза. Ако обаче е кръстосал и ръцете си, това означава, че той/тя е недоволен от разговора и не желае повече да продължава с комуникацията.
• Ако човекът е прав и е кръстосал единият си крак пред другия, то той/тя най-вероятно се чувства некомфортно в ситуацията, в която се намира.

Пози на тялото

Позата на тялото също е сред издайническите сигнали за мислите на събеседника ви.

Ако той е изцяло обърнат към вас и позата му е огледална на вашата, то значи сте успели да спечелите напълно доверието му. Ако обаче стои отдръпнат, значи се съмнява в думите ви.

На работното място, в бизнеса

Езикът на тялото е от съществено значение за успеха на работното място и в бизнеса. В много бизнес организации той се използва при сформирането на екипи, както и при оценката на кандидати за дадена позиция, за да бъде избран най-подходящия.

Увереност

Езикът на тялото е от съществено значение, когато искате да излъчвате увереност и да убедите останалите в собствената си правота.

За да го постигнете, е важно да задържате погледите на хората насреща без да отмествате очи като се стараете да мигате по-рядко от тях. Дръжте ръцете си максимално далеч от лицето, изправете гърба и повдигнете брадичката си.

Прилепените върхове на пръстите на ръцете също са демонстрация на увереност, но с този жест не бива да се прекалява.

Език на тялото в покера

Езикът на тялото може да ви спечели или да ви провали тотално в игра на покер.

• Най-важна в случая е позата на играча. Неволна промяна в нея, например навеждане напред, обикновено е издайник за силни карти.
• Начинът на дишане също е издайнически и рядко може да бъде контролиран. Ако опонентът ви се опитва да прикрие твърде шумно дишане или пък си поема въздух на малки глътки, най-вероятни има силни карти.
• Прикриването на устата с ръка е индикатор за слаби карти.

Интервю

езикът на тялото интервю

Езикът на тялото е важен при интервю за работа

За да направите максимално добро впечатление на интервю за работа е добре да знаете как да се възползвате и от езика на тялото.

При сядането си на стола се постарайте да застанете изправени, но без да изглеждате твърде вдървени, за да покажете, че се чувствате спокойни и уверени.

Избягвайте да жестикулирате твърде много, най-добре отпуснете ръцете си спокойно в скута, без да си играете с химикал или с пръстените си.

Задължително поддържайте визуален контакт с интервюиращия ви и никога не гледайте надолу, тъй като това създава впечатление за несигурност.

Лъжа

Да хванете лъжеца в издънка не е никак трудно, стига да знаете за кои жестове и пози да следите.

По време на разговор лъжците често:

• Сменят позицията на главата си

езикът на тялото лъжи

Езикът на тялото – лъжи

• Стоят неподвижно
• Прикриват устата си
• Избягват погледа ви
• Или обратното – гледат ви втренчено, без да мигат
• Стават твърде многословни и се опитват да дадат много информация

Жестове и мимики

Жестовете и мимиките на даден човек са сред най-издайническите за мислите му. Ако човекът, с когото разговаряте, се оглежда твърде често наляво и надясно, то най-вероятно ви лъже.

Ако обаче събеседникът ви просто поглежда от време на време настрани, без очите му да шарят, значи просто се чувства комфортно в компанията ви.

Неуверените в себе си хора гледат към пода.

Книги: Алън Пийз

Алън Пийз е автор на книгата „Езикът на тялото“, в която прави подробен анализ на начините, по които можем да разгадаем мислите и чувствата на даден човек само с помощта на жестовете и позата на тялото му.


Четете още:

🔴 Пълна промяна на градския транспорт в София от 1 януари. Вижте новите маршрути

🔴 Проблемите с прехвърлянето на втората пенсия в НОИ започнаха

🔴 Обсъждат повече отпуск и по-високи майчински!





Източник: chudesa





Коментари

горе