Най-красивите природни и исторически обекти около град Ловеч



Крепостта Хисаря е построена по време на Първото българско царство (681 г. до 1018 г.). Тук през 1187 г. е подписан мирният договор между България и Византия и с това е отбелязано началото на Втората българска държава и краят на двувековното византийско владичество над българските земи.

Крепостта Хисаря над Ловеч е била наречена така по време на османското владичество и e една от последните завладени от турските войски.  Ловеч успява да запази активния си стопански и културен живот и по време на османското владичество. През XVII век търговията тук процъфтява, градът е важен търговски център в българските земи, а ловешките търговци излизат далеч извън пределите на Османската империя.

В стария град на Ловеч – квартала „Вароша” са разположени етнографският комплекс и къщата музей „Васил Левски”. Ловеч е известен като център на Вътрешната революционна организация на революционера Васил Левски (1837 – 1873 г.) в борбата му за освобождение от ос- манско владичество. Тесните калдаръмени улички на Вароша и автентичната атмосфера връщат туристите години назад.

В най-високата част на стария град са разположени останките от крепостта Хисаря. В близост до крепостта се намира и паметникът на Васил Левски. С историята на града и региона можете да се запознаете в Историческия музей в града.

Покритият мост над река Осъм е символът на Ловеч. Мостът свързва старата с новата част на града. Изграден е през 1872-1874 г. от въз- рожденския майстор строител Колю Фичето, а днес в него се помещават множество магазинчета, в които могат да се купят сувенири.

Снимка: Klearchos Kapoutsis

Във „Вароша” се намират още Художествената галерия и катедралният храм „Света Неделя”, чиито стенописи датират от 1873 г. Църквата е обя- вена за паметник на културата през 1999 г. На брега на река Осъм се намира и паркът „Баш Бунар”. Скалните брегове на реката са издълбани с малки и големи пещери. В две от пещерите - Васил Левски и Табашката, са открити кости и предмети от палеолита и бронзовата епоха. Паркът е приятно място за разходка и отмора.

Хълмът Стратеш е друго популярно място за разходки в Ловеч. Хълмът е превърнат в парк за отдих, в него се намира и зоологическата градина на Ловеч. Тук са издигнати и два паметника в знак на почит към загиналите в Руско-турската война от 1877-1878 г.

Къкринското ханче, където Васил Левски е заловен от османските заптиета, днес е превърнато в музей.  Намира се на 19 км от Ловеч и е един от 100-те национални туристически обекта.

На 18 км от Ловеч се намира Деветашката пещера. Тя е най-голямата от 60-те пещери в района на Деветашкото плато. Особено впечатляваща е каскадата от езера и водопади във вътрешността на пещерата.

Крушунските водопади са друга природна забележителност в района на Ловеч. Водопадите са най-високата травертинова каскада в България. През водната каскада е направена екопътека с мостове и стълбички, така че посетителите да достигнат до наблюдателни площадки под и над водопадите.

Снимка: Danail Nachev

На 20 км от Ловеч се намира едно от най-старите селища в областта - архитектурният резерват в село Старо Стефаново. В селото има над 100 сгради паметници на културата от началото и средата на XIX в.

В област Ловеч се намира и един от 50-те малко известни туристически обекта в България – водопад „Скока“ край Тетевен. Природната забележителност се намира на малката река Козница, която тече с множество прагове в тясна и гориста долина, вие се в основата на отвесни скали и накрая навлиза в Тетевен, където се влива в река Бели Вит. Водопадът има два ръкава – левият е висок около 30 м и от него постоянно тече вода, като количеството й варира според сезона; десният ръкав е значително по-висок – около 60 м, и в периоди на мaловодие пресъхва. Слабият му дебит позволява през зимата целият скален масив да се покрие с лед, което предоставя възможност за практикуване на ледено катерене и го превръща в привлекателно, макар и все още немного известно място.   

Благодарим на Министерството на туризма за предоставената информация и съдействие! 


Четете още:

🔴 Отново ще четем "Войната на таралежите"

🔴 2015-та в снимки - Евгени Динев

🔴 Архитектурен кич или туристическа атракция е замъкът в Равадиново?





Източник: geograf





Коментари

горе