Трънското ждрело смайва Иречек и Алеко



Трънското ждрело на река Ерма е описано от Иречек, когато е минавал по тези места. Алеко Константинов при вида му пък възкликва с възхищение:"Какво, Швейцария ли?". Живописното природно чудо се намира на около 3 км от град Трън, в непосредствена близост до село Ломница и е най- атрактивната  природна забележителност в тази част на страната. Ждрелото е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина около 150-200 м.
За любопитните туристи и природолюбителите е направена  екопътека, която започва от южния край на каньона и в протежение на около 13 км и минава през дървени мостове над реката, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото и води до друго подобно ждрело на река Ябланишка. Гледката на  внушителните скали,  прорязвани от реката от хилядолетия, пенливите водопади и водни прагове спира дъха. Районът е богат и на редки растителни видове и птици.  
Поляните в ниското преди каньона са благоустроени за съвременен туризъм с места за отдих, барбекюта и детски люлки и пързалки. Има нов информационен център. В последните години катерачите алпинисти си правеха Алпиниади по скалите, а рокерите избираха мястото за свои събори.  
Разходката до това природно чудо дава възможност да се види намиращия се на близък отсрещен хълм средновековен манастир "Св. архангел Михаил". От него е запазена само черквата, в която са съхранени ценни образци на християнската живопис.  Сега му се търси начин за възстановяване, но който иска да види възродена за молитвен живот обител,  трябва да отскочи до село Пенкьовци, например, където в манастира "Св. Петка" се подвизава младият монах Софроний, приел името на обитавалия тези места св. Софроний Софийски.
Повече с туристическа цел и водени от суеверия много хора посещават скалния параклис на тачената в Трънско света Петка, направен пригоден за посещения, а сега се готви и нов проект, защото има нужда от по-широк паркинг - понякога на това място се изсипват по няколко автобуса с туристи. В близост е черквата "Св. Петка", а в центъра на града е храма "Св. Николай", ремонтирани миналата година с европейски пари. Така пътуването може да стане и поклонническо и в  черквата в гробищния парк  да се изпроси  небесното застъпничество на св. Терапонтий, който според свидетелства на св. Паисий Хилендарски в неговата "История Славянобългарска" е бил свещеник в Трън. Едно от неговите редки изображения е в храма "Св. Петка".
А ако Трънското ждрело стане отправна точка за туризъм, поводът може да се използва за да се видят и музеят на киселото мляко в село Студен извор и музейният комплекс на бусинската керамична школа в село Бусинци.


Четете още:

🔴 Хиляди играят уникално хоро за Бабинден в Разлог

🔴 Номинираха Пловдив за най-добра туристическа дестинация в Европа

🔴 Медът – универсалното лекарство





Източник: Стандарт





Коментари

горе