Елисавета Георгиева извезва знаме за 140 години от Априлското въстание



Преди 10 години Елисавета Георгиева извезва знаме за именитата панагюрка Райна Княгиня. По стечение на ред обстоятелства  това знаме не остава в родния град на Княгинята. То е дарено на гимназията в Болград, открита на 3 май 1859 година, основен двигател за създаването на която е панагюрецът Сава  Радулов. Той е и нейн пръв директор, макар и за кратко време. За честването на 130-годишнината от Априлската епопея извезва знаме, което дарява на детска градина "Брезичка".

Елисавета Георгиева разбира за своята дарба преди  11 години и оттогава досега е извезала 19 знамена. 17 от тях са дарени.

Освен знамена тя извезва и завеси за царските двери на православни храмове. На църквата в село Поибрене дарява завеса, посветена на Хвърковатата чета на Бенковски. И най-вече за нейния прадядо Ганчо Тодоров Замярков, който е един от най-младите участници в четата.

"Не мога да опиша какво е чувството, когато работя, когато извезвам... Това няма описание …, аз го изживявам..., сърцето ми го диктува  и аз го правя. Това е моята душа, моята същност", споделя Елисавета Георгиева, която знае, че никой не е станал пророк в собственото си село. Затова дори често да не е чувства подкрепяна, не се отказва от това,което смята за свое призвание.

Тази година, когато честваме 140 години от Априлската епопея, е изключително силна за нея.
Едно от даренията, които ще направи, е извезано знаме за село Старосел. То е в чест на нейния прадядо, който е обесен със султански ферман. Друго важно за нея предстоящо събитие е завесата за царските двери, която специално е изготвила за църквата в село Оборище. Дарението ще бъде направено на 2 май, като завесата е посветена на Георги Бенковски, Димитър Коклев и всички онези, които са дали живота си за свободата. Интересът на госпожа Георгиева към православния  храм в село Оборище е породен от факта, че Бенковски заклева бунтовниците в тази църква. По този повод оборищенци са поискали да се присъединят към нейното дело и осигуряват материалите.

Елисавета Георгиева благодари на Пепа Машева, учителка по изобразително изкуство в ОУ "Проф.Марин Дринов", която й помага, като рисува на фолио, а извезването е дело на родолюбивата българка . Тя е благодарна и на Стефан Рапонджиев, директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ , който й помага и  подкрепя.

Освен знамена и завеси г-жа Георгиева извезва и икони. Иконата на Свети Георги беше подарена на Здравчо Здравчев, правнук на Райна Княгиня, по случай 160 години от нейното рождение. Иконата с образите на просветителите Кирил и Методий  е посветила на вестник „Роден край", който се издава в Украйна.  Делото на родолюбката е пряко свързано с бесарабските българи и тя не случайно е избрана за депутат в Световния парламент на българите по света. Предстоящо дело е изграждането на паметник на Сава Радулов в град Варна.

В днешно време е трудно да се срещнат толкова позитивни хора като Елисавета Георгиева. Хора, които са щастливи, че са здрави, че имат добри приятели и че продължават да срещат добри хора. По време на разговора си с тази българка имах удоволствието да видя блясъка в очите й да усетя искреността, с която казва, че е сред най-богатите жени, защото е здрава и се чувства добре с това, което прави с любов.


Четете още:

🔴 Коментар на журналиста Иван Бакалов

🔴 "СE Борднетце" инвестира над 10 млн. евро в заводите си

🔴 Дизелът у нас по-скъп от този в Люксембург





Източник: oshtepan





Коментари

горе