Ползата от зелето и зелевия сок



Зелето може с право да се нарече царица на зеленчуците. Редовно консумирайки прясно зеле, кисело зеле, задушено, в супа, като гарнитура на месни и рибни ястия, хората постоянно се възползват от лечебните му свойства и укрепват своя организъм. Лечебните му свойства са известни още от древността, и в народната медицина от древността се използва за лечение на стомаха и черния дроб. Сред зелето с най-ценни лечебни свойства е бялото зеле.

Прясното зеле се съхранява на определени за целта стелажи, на които зелето се складира на 2-3 слоя, така че да има добро проветрение. На всяка зелка се оставят 3-4 външни листа иначе може да изгние. Зеле се съхранява и в малки щайги с дръжката нагоре. Някои градинари понякога връзват зелките по двойки и да ги закачат на греда. Зелето е много чувствително към температура: при минусови температури зелето замръзва, а при плюсови - над 6°С - изсъхва. Затова не винаги е възможно да се запази зелето свежо до пролетта. Много по-добре се запазва осолено или мариновано. Полезните хранителните елементи се запазват повече, ако се направи киселото зеле с цели глави.

Всички сортове зеле имат доста високо съдържание на аскорбинова киселина. Наскоро в него са открити вещества, които предотвратяват затлъстяването и имат противосклеротично действие. Освен това зелето съдържа захар и протеини, в него е установено и наличието на витамин U, лекуващ язва и черен дроб.

Терапевтичният ефект на зелето е в пряка зависимост от начина и условията на неговото съхранение. Най-добрата напитка за здравето е сок от прясно зеле. Но той може да се получи само през лятото и есента. По-малко ефективен, въпреки че също има лечебен ефект е зелевата чорба. При стомашна язва се пие зелев сок от зеле 40-50 минути преди ядене. Лечението продължава един месец. Също така, сок от прясно зеле или кисело се използва при гастрит с ниска киселинност, холецистит и улцерозен колит. По една чаша на ден сутрин на празен стомах сок от зеле се използва като профилактично средство при атеросклероза. В същата доза, но топъл и с добавка на захар сок от зеле може да се използва като отхрачващо средство за лечение на белодробни заболявания. Мус от зелеви листа, смесени с яйчен белтък, се прилагат за ускоряване на зарастването на рани и язви. При главоболие, мястото се налага със зелеви листа.

И как да се получи пресен сок? На първо място, трябва да се помни, че сока от прясно зеле е нетраен, така че трябва да се приготвя в деня на употребата. Витамин U се съдържа в сухата маса повече, отколкото в сока, затова може да се пусне два пъти на сок машината. Пресен сок не се съхранява повече от един ден.

Зелевата чорба се източва от контейнера, когато започне да придобива приятен кисел вкус. Процесът на ферментация обикновено се извършва при температура 18-24°С. Зелевата чорба се отделя от ферментиралото зеле, изсипва се в стъклен буркан, покрива се с капак и се оставя стои на хладно място 2 часа. След това се отделя утайката, бързо се нагрява в емайлиран съд до 80°С и след това се насипва в бутилки или буркани и се пастьоризира. Зелевата чорба с добро качество трябва да съдържа 1,5-1,8% натриев хлорид и 1,4% млечна киселина, така че при насоляването на зелето не се препоръчва добавянето на повече от 1,8% сол.


Четете още:

🔴 Какво дърво сте според галския хороскоп?

🔴 Д-р Георги Гайдурков: Ако децата ограничат млечните и тестените продукти, няма да боледуват

🔴 Пазете се от тях! Тези 2 зодии отмъщават най-лошо!





Източник: agronet





Коментари

горе