800 кукери се вливат в маскарадните игри през март



XVIII Фестивал на маскарадните игри събира 21 групи и над 800 участници, за да превърне площада в центъра на Стара Загора в жива кукерска сцена, съобщиха от Общината. На 6 март, от 10:30 часа ще тръгне пъстрото празнично дефиле на участниците, което ще премине по главната пешеходна алея, за да се открият официално маскарадните игри на площада пред Общината. До 16:00 часа ще продължи атрактивната програма, изпълнена с многообразие на ритуални маски и костюми, и звън на чанове и хлопки.

"Най-голямата група е от Перник – 110 участници. Общо, до този момент, заявилите присъствие са 816 души. Костюмите, които ще видим в Стара Загора, са най-интересните от всички етнографски области в страната. Началото на конкурсната програма ще даде Черешовото топче от Габарево. Очакваме бабугерите от Разлог отново да предизвикат интерес с костюмите с дългите косми. Истинската Кукерландия ще бъде представена от Сливен, Бургас и Ямбол. "Водещ на събитието ще е Деница Янакиева и ще й помага Великанът от "Котаракът в чизми" от постановката на старозагорския куклен театър", даде подробности около фестивала акад. Крум Георгиев, инициатор на мащабната проява и председател на Обществото за фолклор.

Съпътстващи събития на традиционните маскарадни игри за Месни заговезни ще бъдат Улица на занаятите и фотоизложба на Жейна Желева, която ще разкрие със снимки красотата на маските от изминали издания на фестивала, както и представяне на част от кукерските групи в кв. "Железник" на 13 март, и курортното селище Старозагорски минерални бани. "Улицата на занаятите ще бъде разположена по бул. "Митрополит Методий Кусев" и ще представлява добре нареден базар от 30 щанда, като участие в нея ще вземат тази година и занаятчии от Словения, Македония и Русия", обяви Диана Атанасова, началник на Отдел "Култура". Организиратори са Община Стара Загора, НЧ "Николай Лилиев", Обществото за фолклор, Центърът за наука, култура и изкуство-Стара Загора, Регионалният исторически музей в града, Младежки общински съвет и частни спонсори.


Четете още:

🔴 Медицинско чудо спаси жена от Килифарево от смъртта

🔴 Малчуганите от детска градина "Ален мак" във Велико Търново поднесоха вчера цветя пред паметника на Васил Левски

🔴 Деца отрупаха с цветя паметника "Левски"





Източник: utre





Коментари

горе