Народна певица е потомка на откривателя на ксерокса



Освен с красота, чар, талант и обаяние, младата фолклорна певица Дения Пенчева, може да се похвали и с именит родственик.

Изпълнителката на „Лиляно, моме” е потомка на един от най-известните българи – физика акад. Георги Наджаков. Той е автор на първото българско откритие – фотоелектретното състояние на веществото, и затова е признат от цял свят като дядото на ксерокса - именно на основа на неговите проучвания е създадена популярната машина.

„Помня, че като дете баба ми разказваше за неговите постижения, но едва впоследствие разбрах колко велик българин е той. Георги Наджаков е вписан в златната книга на българските откриватели под №1“, разказва с гордост самата Дения.

Изпълнителката никога не е имала възможността да се срещне с известния си родственик, тъй като той е починал няколко години преди тя да се роди. Въпреки това за нея той се превръща в идеал.

„Изобретението му така и не е патентовано и това беше причината да запиша магистърска програма по „Продуцентство и креативна индустрия“ в Софийския университет, за да уча в защита на авторските права.” - добавя още народната певица.

Акад. Наджаков е създател на Физическия институт при Българската академия на науките и дългогодишен негов директор. Бил е и ректор на Софийския университет. В наши дни Институтът по физика на твърдото тяло към БАН носи неговото име. Неговата потомка също може да се похвали с впечатляваща визитка – за крехката си възраст тя вече е завършила актьорско майсторство при великата актриса Цветана Манева и поп и джаз пеене при доказания специалист Етиен Леви.


Четете още:

🔴 Почернена майка разплака Фейсбук

🔴 Бабините ябълкови бухтички - изпитано и опитано!

🔴 Пълно слънчево затъмнение днес, отложете важни дела





Източник: Монитор





Коментари

горе