Карановската селищна могила край Нова Загора



Карановската селищна могила ще откриете само на десетина километра от Нова Загора в китното село Караново. Могилата била открита през средата на миналия век при разкопки в района. Установено било и, че е една от най-старите могили в Европа!

167_003_Karanovska_selishtna_mogilaМогилата не е нещо необичайно за страната ни – тя е от типа селищни могили, каквито има в изобилие в България. Конкретно Карановската могила обаче се отличава от всички останали. Освен много стара, тя е и една от най-големите у нас. Нейната площ е цели 24 декара. Височината ѝ е 13 метра, а ширината ѝ – 150 метра. Дължината ѝ от 250 метра също е внушителна.

При разкопките могилата не била разкопана нацяло, но 17-те декара, които са били опознати, успели да представят голяма част от археологическото богатство на това забележително място. Благодарение на проучванията, проведени на основата на последователността в образуването на пластовете, спомогнали за изучаването на праисторическото селище. Именно с тяхна помощ била периодизирана културата на отделните слоеве, на базата на които е създадена и Карановкската хронологична система. На това място са застъпени всички праисторически епохи като се започне от новокаменната епоха и стигнем до бронзовата и развитието на хората на Балканския полуостров по това време.

167_002_Karanovska_selishtna_mogila

Разкопки на това място били провеждани в продължение на почти петдесет години – от 1936 до 1984 година. Те са били извършени съвместно с Залцбургския университет, а всички експонати, открити в могилата днес могат да бъдат видени в музеите в Нова Загора и София. Според проучванията могилата е била населявана приблизително 30 века!
Сред най-любопитните открития в Карановската селищна могила бил кръгъл печат. Според археолозите той съдържа първите фази на писмеността изобщо. Експонатът дебел два сантиметра и има диаметър шест сантиметра. Гравиран е на древноевропейски, поради което се смята, че представлява знак за престиж, даван за особени заслуги.

167_001_Karanovska_selishtna_mogila

На близо километър от селото е открита и базилика с могилен некропол, състоящ се от шестнадесет могили. Намерена при разкопките е гробница на тракийски аристократ, намерена е бойна колесница с впряг от два коня и куче, открити са сребърни и позлатени чаши, глинени съдове и множество други предмети, представящи римското изкуство.

Карановксата селищна могила е интересно място, което да посетите. Определено ще бъде любопитно и разглеждането на експонатите открити в нея, от които Ви дели едно интересно посещение на музеите в Нова Загора!


Четете още:

🔴 Открита е Националната астрономическа обсерватория в Рожен

🔴 Ученици яхват магаре на лагер в Балкана

🔴 Как освободихме турците





Източник: nastanise





Коментари

горе