Под стъклените куполи на площад "Независимост"



Софиянци и гости на столицата ще имат възможността свободно да се движат по  Декуманос Максимус – главната улица на антична Сердика, част от  жилищния квартал на богатите.

Въпросното трасе започва от източната порта на древния град (при подлеза между президентството и Министерския съвет) и стига почти до входа на метростанция „Сердика“.

Вижте снимки от уникалната археология на столицата.

Реставрацията и консервацията на едноименния античен културно-комуникационен комплекс е завършена, в момента текат довършителни дейности, видя екип на Vesti.bg.

Под стъклените куполи на площад "Независимост"
Под стъклените куполи на площад "Независимост"Източник: Даниел Димитров

В частта под площад „Независимост“ уникалните археологически находки ще могат да се разглеждат безплатно. Там има огромна сграда, принадлежала на богаташ, датирана от 4-6 в., но ако се съди по зидовете, има няколко етапа на преустройства и надзиждания, следствие от ремонти на по-ранни сгради (2-3 в.), обясни Полина Стоянова, съръководител на археологическите проучвания.

В двора на сградата има басейн от 3-и в., но не може да се каже дали е водосборно съоръжение, фонтан или място за къпане и забавление. В две от помещенията има запазени части от мозайки.

Останки от антична Сердика
Останки от антична СердикаИзточник: Даниел Димитров

В укрепената част на Сердика, като столица на римска провинция, жителите са били по-знатни хора, с повече възможности, обясни Полина Стоянова.

По думите й идеята на проекта е ясно да си личи докъде е автентичността и къде започва новия градеж. Новият градеж, освен че е възстановка, той и запечатва, тъй като зидовете не са в съвсем стабилно състояние, когато са били открити.

Пространството е приютило и средновековна каменна църква със много добре запазени стенописни рисунки (на снимката долу). Тя е открита при разкопките под бул. „Мария Луиза“, реставрирана е и е пренесена.

Средновековна църква
Средновековна църкваИзточник: Даниел Димитров

В  музея на София са експонирани всички артефакти, намерени тук, както и под бул. „Мария Луиза“. Най-интересна е част от статуя, вероятно на император.

Припомнете си уникалните археологически разкопки под бул. "Мария Луиза":

 


Четете още:

🔴 БАТАШКОТО КЛАНЕ – 5-ти Май, 1876 г. – В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ

🔴 Резултатите от османското "присъствие" в Унгария: За 150 години

🔴 Бъдете горди с Антонов, бъдете горди със страната си!





Източник: Вести





Коментари

горе