Кмет заделя от заплатата си по 100 лв. за новороденоКметът на панагюрското село Бъта Георги Александров заделя по 100 лв. от заплатата си, за да подпомага млади семейства с новородени деца. По този начин иска да преодолее демографската криза в селото и да накара младите да раждат и да живеят тук, а не да бягат по градовете.

Миналата година в Бъта са се родили едва 8 деца при положение, че преди 90-те години, белязали демокрацията у нас, в селото е имало по 40-50 деца на година. В местната детска градина се грижат за отглеждането и възпитанието на 35 деца-в две групи, но някои семейства, които работят в Панагюрище, предпочитат да водят малчуганите в местни забавачки.

В съседната община Стрелча новият кмет Стойно Чачов обеща да осигурява еднократна помощ от 1000 лв. за новородено, за да не бягат младите от града. За изрядните семейства с деца, които не дължат данъци на общината, детските градини и яслите в града и селата са безплатни, т.е. няма да има месечни такси за посещението на малчуганите в тях.

Това е финансов стимул, чрез който новото общинско ръководство се надява да задържи младите семейства в общината, обясни кметът.

Липсата на препитание и работещи предприятия в малкото градче и околните села е причина за обезлюдяването на този край и изселването на цели фамилии към Пловдив и София, а желанието на новата кметска управа е хората да останат в родните си места, затова политиката е да се подпомогнат младите с финансови облекчения.  Източник: varna24

Следваща статия:
Нешка Робева стана "Почетен гражданин на Русе"

Коментари

Видео на деня

горе