Отец Иван затъна в дългове



Тежки времена за отец Иван!

В навечерието на рождения си ден благородният духовник се оказа със задължения в размер на 18 000 лева, призна пред "България Днес" самият той.

"Няма да празнувам, няма да е като предишни години. Нито ми е до тържества, нито ми е до подаръци. Искам час по-бързо да реша проблемите си", сподели отчето, който днес става на 71 години.

Колосалната сума е натрупана покрай ремонтни дейности в двата му приюта - Нови хан край София и монтанското село Якимово. За рекордно кратки срокове дядо Иван трябва да намери 10 000 лева за закупен дървен материал, 5000 лева за покупки в железарски магазин и 2000 лева за вече взети тухли и цимент.

"Не ни се случва за пръв път да сме затруднени, но сега положението е много зле. Наскоро платих тока на Нови хан и Якимово и трябваше да дам 5500 лева. Парите свършиха и нямаме с какво да се разплащаме. Чудя се какво да правя - разчитам на Божията помощ и на добрината на хора, които искат да помогнат със средства", обясни свещеникът.

Той призна, че с храната все някак ще се оправят, но задълженията трябва да се платят. "Вече се затопля и ще започнем да берем лапад и коприва и да си правим каши за ядене. Тревожи ме, че всеки ден ми звънят хора, които искат да ги настаня при мен. Тези дни взех една самотна жена, която я гонят от общинско жилище, както и един мъж, който се притеснява, че може да го убият. Но местата наистина вече не стигат и започвам да връщам", признава отец Иван. Той разказа как наскоро една от жените от негов приют родила и за изписването от болницата нямали пари да й купят поне един букет с цветя и кутия с бонбони.

Рождения си ден отчето ще прекара в Якимово, където ще бъде заобиколен от любимите си деца. "Имам останали ракийка и винце още от миналата година, тях мога да сложа на трапезата. Сега са и пости, така че месо със сигурност няма да има, но все ще нарежа малко сиренце. Не ми е до празници. Преди година имах юбилей и беше по-весело, но сега е обикновен рожден ден, така че няма да има пищно празненство", каза още благородният духовник, осигурил подслон и храна на хиляди хора.

Да помогнем!

Дядо Иван апелира всеки, който има желание да помогне, да преведе средства на банковата сметка на приюта:

UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин
IBAN: BG72UNCR 96601000411600
BIC: UNCRBGSF

Иво АНГЕЛОВ


Четете още:

🔴 Студенти от Техническия университет спечелиха състезание по роботика

🔴 "Железният светилник" засветил на македонски? Бре, макя му!

🔴 Йоан Димитров със сребро от Европейското по борба





Източник: bgdnes





Коментари

горе