IT академия обучи без пари над 9000 душиГолям наплив на деца и младежи за курсовете, след които всички си намират работа

Стартовата заплата на 60% от курсистите е 1000-1500 лв.

Всички курсисти, преминали успешно поне 2/3 от програмата на софтуерната академия на “Телерик”, започват работа в рамките на година от завършването. Почти половината от тях си

намират работа

още докато

се обучават

или през първия месец след края на програмата. Това показват данни от проучване на компанията.

“Курсовете са трамплин за успешна IT кариера за много хора, които, преди да се включат в инициативата, не са имали опит в програмирането и софтуерните технологии”, обясняват от компанията.

Почти всички курсисти - 97%, днес работят в софтуерната индустрия.

Стартовото възнаграждение на повечето от тях надхвърля средното за страната заплащане. При над 60% от курсистите началната заплата е между 1000 и 1500 лв.

100% от участниците в проучването посочват софтуерната академия на “Телерик” като фактор, допринесъл за успешната им професионална реализация.

Обучението е безплатно и са осигурени от “Прогрес къмпани” - американската компания, която е собственик на “Телерик”. Има четири направления - софтуерна академия, училищна академия, алго академия и детска академия.

Обучението стартира през 2009 г. с почти 100 курсисти. До днес броят на хората, преминали през различните направления, е 9000. Онлайн материалите са използвани от над 30 хиляди души. Новият сезон започва със 760 участници.

Само софтуерната академия е посещавана от 4000 души, 620 от които са получили сертификат. Те са преминали през интензивна програма за обучение на софтуерни инженери. С нея хора без опит в програмирането могат за една година да натрупат знания и умения и да започнат кариера в IT индустрията.

Инициативата се развива от специален екип от обучители, софтуерни разработчици и специалисти. Учебният материал се актуализира постоянно, за да бъде в крак с най-новите софтуерни технологии, представя се на достъпно ниво. Всички лекции в курсовете

се записват и

споделят за

свободно

ползване,

така че да достигнат до повече хора.

Повече от пет хиляди деца и младежи са се обучавали в детската, училищната и алго академията (виж карето).

В момента върви обучение на бъдещи IT специалисти. Седмият сезон на софтуерната академия започна на 28 март. Продължителността му е 12 месеца и се провежда в присъствена форма и онлайн. Учебната програма е разделена на три модула – за начинаещи, средно напреднали и напреднали.

Хора с предишен опит в софтуерното инженерство могат да се включат директно във втори модул онлайн. Той започва през юли.

През новия сезон онлайн обучението ще се доближи максимално до присъственото, изучаваният материал ще е един и същ, а участниците ще могат да получат еднакви сертификати. Кандидатстването за присъствено обучение включва приемен изпит с въпроси по IT, IQ и английски език, а предишен опит не е задължителен.

Курсовете в първите два модула могат да се съчетават с учение и работа, тъй като се провеждат в няколко групи по различно време. Най-интензивно е обучението в трети модул, където

лекциите са с

продължителност

цял ден

Участниците в софтуерната академия сами избират в каква професионална област да се развиват.

Преминалите успешно всички курсове получават сертификат и направление, в което са специализирали.

“Сертификатите, които издава нашата академия, са изключително ценени в IT индустрията в България. Някои компании ги посочват като изискване за кандидатстване за работа при тях”, обясниха от компанията.

В края на февруари се проведе първият кариерен форум на академията. Там представители на компании са се срещнали със 150 курсисти. Част от тях получили покани за интервюта за работа.

Подготвят българските шампиони по информатика

Редовните участници в алго академията на Телерик са шампионите на България от националните и международни състезания по информатика. Това е обучителна програма с фокус върху състезателно алгоритмично програмиране за подготовка на ученици между 14 и 19 години за олимпиади.

Тя се провежда веднъж месечно в рамките на три дни. Детската академия обучава безплатно деца от четвърти до шести клас.

От създаването ѝ през 2011 г. досега в нея са се включили почти 3000 ученици. През учебната 2015-2016 г. инициативата има 15 школи в 10 града в България.

През февруари стартираха уроците за деца от първи до трети клас в София, съвместно с работилницата за детско програмиране CoderDojo България.

За по-големите ученици между 14 и 19 г. е училищната академия на компанията. Там те се учат да разработват софтуер и се подготвят за успешно представяне на Националната олимпиада по информационни технологии. Обученията са всеки месец. Тази година програмата на инициативата е фокусирана върху един от най-популярните програмни езици в момента – Java.

През май започва курс с “Гугъл” по маркетинг

Курс по дигитален маркетинг стартира академията на Телерик на 9 май. Той се провежда съвместно с “Гугъл”, безплатен е и ще продължи 8 седмици.

Участниците ще се научат как да планират, представят, изпълняват и измерват интегрирани дигитални маркетинг кампании. Те ще се запознаят с най-добри практики за изграждане на онлайн присъствието на една марка, сред които търсене, изобразяване и видео. Курсистите ще се научат да навигират “пътешествието на клиента” в различните онлайн канали, да създават ангажиращо съдържание и да водят онлайн разговори.

Обучението е насочено към студенти и специалисти по маркетинг, както и експерти от други области. За кандидатстването е нужно да се изпрати CV и мотивационно писмо на уебстраницата на инициативата. Изисква се също успешно преминат изпит по “Основи на AdWords” на “Гугъл”. След като бъдат одобрени, кандидатите трябва да се явят на приемен изпит по английски и IQ. Първите 50 човека с най-висок резултат ще се присъединят към курса. Обучението ще бъде на английски и ще се провежда в учебния център на академията в София. Кандидатстването за курса е отворено до 17 април.

В допълнение на учебната програма курсистите ще черпят опит от специалисти от “Гугъл” и маркетинг експерти, които често ще бъдат гост лектори.

Участниците ще придобият практически умения, като работят по реални кампании за български компании. В края успешно преминалите обучението ще получат сертификат, показващ владеенето на цялостни умения по дигитален маркетинг.


Четете още:

🔴 Цацаров се обяви срещу бурките на публични места

🔴 Възрастни хора отварят домовете си за работливи младежи

🔴 Георги Мамалев: Най-опасни са шегаджиите, които вършат глупости

Източник: 24 часа

Коментари

горе