Доброволци садят хиляди дървета всеки уикендДоброволци, които обичат природата, се събират всеки уикенд и садят дървета край София, разказаха за „Новинар“ ентусиастите.

По думите им всеки уикенд на точно определено място се събират желаещи да засадят дърво и отпътуват за софийското село Златуша.

„Целта ни е да създадем още една нова гора, красива, зелена и жива. Селото е на 19 км от София, а преди това се събираме на паркинга на магазин Метро 2 (бул. "Сливница" 182, след ж. к. "Люлин"), а който знае мястото, може и направо там“, разказаха те.

По думите им от 2013 г. до момента са засадени 90 900 нови дръвчета, а доброволците вече са готови за новия сезон, през който ще прибавят още няколко хиляди към новата гора.

„Работата е приятна, защото е съпроводена с много усмивки и песни. Засаждаме предимно широколистни - червен дъб, питомен кестен, различни горски плодни дървета, черен бор и евентуално акация“, обясниха доброволците.

Първият уикенд за тази година беше на 26 и 27 март, в който хората засадиха 4000 дръвчета, а вторият на 2 и 3 април, когато отново над 3000 бяха заседени. Всеки, който иска, може да се включи и научи повече във фейсбук групата "Когато станем 100 000 – ще посадим гора".

„Единственото, което трябва да носим със себе си са инструменти, удобни дрехи, ръкавици, вода, закуски, както и добро настроение и българското знаме“, допълниха доброволците.

Други ентусиасти в неделя се заеха с почистването на горски пътища над варненския квартал „Аспарухово“. Целта на активистите е да покажат с дела, че искат горите край квартала да се пазят от наводнения и да им служат за отдих след напрегнатия работен ден.

В понеделник започва и „Седмицата на гората“, която ще бъде открита пред общината в Стара Загора от зам.-министъра на земеделието доц. Георги Костов. В първия ден там ще могат да се видят пътуващата изложба, която показва екосистемните ползи от горите.Източник: Новинар

Следваща статия:
Ивайло Иванов грабна златен медал по джудо на Гран при в Турция

Коментари

Видео на деня

горе