Българин да се наричам... Паметникът на Левски край БуновоВ началото на април Dnes.bg, с подкрепата на "Сутрешният блок" на Bulgaria On Air, стартира специален проект - "Българин да се наричам...". Проект, посветен на паметниците в България. Тези величествени монументи, пред които скланяме глава в знак на почит и уважение. И паметниците, пред които просто настръхваме от подвига на тези, в чиято памет са издигнати.

Първият паметник, който ви представихме, беше величественият монумент на Христо Ботев в родния му град Калофер. А след него видяхте и величествената Тракийска гробница в Казанлък. В третата седмица от нашия проект е време за един по-малко познат, но много величествен монумент - паметникът на Апостола на българската свобода – Васил Левски.

Всъщност каквото и да се каже за Апостола ще бъде малко, но все пак нека припомним накратко житейския му път.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя и две сестри.

От 1855 г. е послушник на чичо си и учи две години в класно училище в Стара Загора, изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници. На 24 ноември 1858 г. приема монашеството под името Игнатий, а през 1859 г. става дякон. През 1861 г., под влиянието на Георги Раковски, той захвърля расото и се посвещава на революционното дело.

Година по-късно заминава за Сърбия и взима участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там получава и прозвището си Левски, с което остава в историята.

През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов, а малко по-късно става част и от Втората българска легия на Раковски. В края на 1869 г. Левски участва в създаването на БРЦК в Букурещ заедно с Любен Каравелов. За кратко живее заедно с друг голям революционер – поета Христо Ботев. През 1870 г. се завръща в България и изгражда мрежа от революционни комитети.

На 26 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Осъден на смърт и на 19 февруари 1873 г. е обесен край София.

Днес няма български град, в който да няма паметник на Васил Левски. И все пак ние избрахме един по-нов, но за сметка на това много красив монумент. Мемориален комплекс "Васил Левски" се намира на подбалканския път София – Карлово в непосредствена близост до прохода "Гълабец" срещу село Буново. Комплексът е изцяло посветен на Васил Левски и неговата дейност в селото и региона. Той е нов – издигнат е преди по-малко от 10 години, затова като че ли не е особено известен в наши дни.

Паметникът не е труден за намиране, защото се намира точно на шосето. Така всеки, който има желание и малко време, може да спре за почивка от своя път и да се наслади и помълчи, както от монумента, така и от гледката към най-високия железопътен мост на Балканите.

"Времето е в нас и ние сме във времето". Това е една от най-величествените и вечни фрази на Апостола. Но намираме ли ние самите, неговите наследници, дори минута време, за да спрем и помълчим пред величието му? Ако никога не сте спирали на този паметник, Dnes.bg ви дава възможност да видите гледката от и към него от въздуха!

И не забравяйте, че целта на тази рубрика е проста, но същевременно доста важна – да бъдем горди със своето минало, но и да не забравяме неговите символи в днешна съвременна България. А по-дългосрочната цел е да създадем виртуална, интерактивна карта на българските паметници – на територията на нашата страна, че защо не и в чужбина.

За целта обаче имаме нужда и от вашата голяма помощ – да ни изпращате в рубриката мРепортер хубави ваши снимки или видео на редакционната ни поща - info@dnes.bg, както и информация за паметниците във вашето населено място, защо не и от чужбина, стига там да има кътче българска история. Местата, които ви карат да се чувствате горди, че сте българи. И които с гордост показвате на децата си.

И не на последно място за най-активните и запалени фенове на проекта ни ще има награди. Стига, разбира се снимките, които ни пратите, да са най-гледани, споделяни и с най-много коментари. Така че грабвайте телефоните и фотоапаратите и снимайте!Източник: Днес.БГ

Следваща статия:
Хасковски каратист с бронзов медал от Международен турнир

Коментари

Видео на деня

горе