В България е най-високата статуя на БогородицаЗнаете ли, че най-високата статуя на Дева Мария с младенеца се намира в България?   Монументът „Света Богородица“ се издига на хълма Ямача в град Хасково. 

Местоположението не е случайно – Богородица с Младенеца винаги се е считала за покровителка на град Хасково. Археолозите са намерили множетво находки и артефакти с изображения на Божията майка сред останките от крепостните стени на града. 

Статуята е официално открита през 2003 - на празника Рождество Богородично на 8 септември, а през 2005 получава признание от „Световните рекорди на Гинес“  за най-високата статуя на Богородица с Младенеца. Тя е висока 14 метра и лежи върху 17-метров постамент, в който се помещава параклис. Общата височина на монумента е 32,8 м. Идеята за изграждането ѝ е на тогавашния хасковски кмет Георги Иванов, а средствата за реализацията са събрани с дарения. В близост до монумента се намира и внушителна 30-метрова камбанария, която беше открита през 2010. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а на върха й са поставени 8 камбани с различна големина.  Статуята на  Дева Мария привлича много гости от България и света. Вярва се, че молитвите отправени на това място се сбъдват.  Източник: rodnoto

Следваща статия:
Стамбол Капия - Видин

Коментари

Видео на деня

горе