Блондинка + футбол = неочаквано добра комбинация



Жена да разбира от футбол и афро-американец да кара ски, няма. Смеят се мъжете, докато отварят поредната бира пред телевизора, включен на мачовете от Евро 2012. Този виц обаче съвсем не е уместен за 21-годишната чаровница Християна Гутева. От седмица българските запалянковци не спират да се питат, коя е блондинката, която всяка вечер от екрана им показва колко разбира от футбол, пък и коментира компетентно в спортните студия на Евро 2012 по БНТ. Хриси всъщност не е тв водеща и дори не се стреми да бъде. Тя е професионален футболен съдия във "B" група и следва кинезитерапия в Националната спортна академия "Васил Левски". В момента е в трети курс, а тежката сесия съвпада с телевизионните й ангажименти.

"Ставам сутрин рано - понякога в 4 часа, за да чета. Има дни, когато се случва да се явя на изпит и след това да бягам към студиото", разказа пред "Стандарт" тя. Справя се с натоварения график благодарение на перфектната организация, на която я е научил спортът. Уверена в силите си, приема поканата на БНТ да седне на стола на водещите по време на Европейското първенство. Всъщност в студиото тя е в качеството си на специалист и се съгласява да застане пред камера само заради любовта си към футбола. Не иска кариера в телевизията. Познанията й в тази сфера не остават незабелязани - както от зрителите, така и от нейните колеги. Те дори започват да се допитват до нея и да търсят професионални съвети.

"Човек трябва да усеща настроението в студиото и да се съобразява с това, което говори", казва Християна. "Не симпатизирам на неадекватни изказвания пред камера и затова се стремя да съм максимално обективна в това, което казвам", категорична е Гутева. Прави го и от уважение към публиката. А любителите на футбола, както всички знаят, са доста критични зрители. За Хриси и нейните колеги този спорт не е просто игра, а спектакъл. Затова дават всичко от себе си да покажат по най-добрия начин това, което се случва на терена. Познанията като професионален съдия на футболните правила помагат на чаровната водеща в студиото. Но за поведението и говора пред камера е безкрайно благодарна на известната телевизионна говорителка Любимка Няголова.

Но Хриси не е човек само на говоренето, а и на действието. Всяка открадната свободна минута тренира. Спортната й страст е още от дете. Родена е в Габрово и още в пети клас се записва да тренира карате. Впоследствие се насочва към леката атлетика. Още на 14 години решава да стане футболен съдия. Осъществява мечтата си по-късно заради съществуващата възрастова граница. Когато навършва шестнайсет, стъпва на терена, за да ръководи първия си мач по време на ученическо първенство. "В началото футболистите ми бяха батковци, после станаха мои връстници, а в аматьорския футбол - доста по-големи от мен", връща лентата назад Хриси. Не крие, че първоначално футболистите като видят жена съдия подхождат малко на майтап и казват, че това ще ги разсейва по време на игра. Тази предубеденост обаче изчезва с първия съдийски сигнал. Затова и на Хриси не й е приятно да оценяват работата й различно само защото носи пола. Чувството й за справедливост е продиктувано от зодията й - Везни. Приема, че астралният знак й помага на терена. Прави я уверена, балансирана и справедлива.

"За Везните казват, че са колебливи и нерешителни, но аз не съм такъв човек. Може би това отново го дължа на спорта", казва Християна. От малка е научена и да бъде отговорна, съсредоточена и да умее да планира времето си. Когато през 1992 година се дипломира в Националната Априловска гимназия "Васил Априлов" в Габрово, се раздвоява в каква посока да продължи образованието си. Завършва паралелка с немски и френски език, а английския научава с извънкласни занимания. Първо смята да учи нещо, свързано с международните отношения, за да може да използва тези три езика. Любовта й към биологията променя това й намерение и тя започва да се замисля за медицина. Тогава се намесва голямата й любов - спортът. Това я отвежда в Спортната академия, където се спира на кинезитерапията - идеална комбинация между медицината и спорта. По време на семестрите й е приятно и интересно да ходи на практика в болниците, а в останалото време свири по мачове. Казва, че тази любов към спорта не е случайна. Всички в семейството се увличат по него. Баща й - Красимир Гутев, е преподавател в Техническия университет в Габрово. Допреди няколко години е бил треньор на студентския отбор по футбол. В момента обаче такъв няма, но на татко му остава утешението, че неговото собствено момиче често излиза на терена.



Източник: Стандарт





Коментари

горе