Богомолци: Пресъхва чудодейното аязмо на Араповския манастир



Свещената вода, върнала зрението на стотици, едва капе

Лековитото аязмо на Араповския манастир е на пресъхване. Водата едва капе. Стотици миряни почти лягаха до чучура и чакаха продължително да съберат в шепите си по няколко капки, за да си намокрят очите. За пиене не може да става и дума. Мнозина, посетили тези дни манастира по случай храмовия му празник, съзряха в това лоша поличба.

Близо два века свещеният извор е помагал на хора да си върнат зрението. 82-годишният Павел Павлов от близкото село Конуш се беше проснал по очи само и само да събере няколко глътки от лековитата течност в малко шишенце. "Никога не е било така. Да не би да са отклонили някъде водата", недоумяваше пенсионерът. Години наред той не пропускал да дойде на това място да си наплиска лицето. "Щом отпиех изведнъж ми идваше сила. Чувствах се дори по-млад. Всеки месец идвам, но като гледам май е на привършване", допълни дядо Павел.

Млади жени също чакаха продължително, за да съберат в шепите си по няколко капки и да си намокрят лицата. Казват, че водата там не само лекувала, но и помагала за зачеване.

"Никога не е пресъхвало аязмоното. Този дебит е нормален за летния сезон", коментира пред "24 часа" игуменът на манастира отец Добромир Костов. Той посрещна хиляди през последните четири дни по случай храмовия празник на обителта. Кулминацията беше в неделя, където на поляните пред манастира на голяма сцена имаше надпяване. Хората обаче се безпокоят свещеният извор да не изчезне.

Манастирът е прочут с аязмото си и с чудотворната икона Богородица. Легенди се разказват за хора с влошено зрение, които са прогледнали след като са си плискали с водата. Стари хора от близкото село Златовръх твърдят, че се отървали от пердета на очите благодарение на свещения извор. От уста на уста се предава, че беят, управлявал Станимака (днешен Асеновград) имал сляпа дъщеря. Пророчески сън му подсказал да заведе момичето на извора. Първоначално турчинът не повярвал, но решил да пробва. Дъщеря му се наплискала лицето и прогледнала. В знак на благодарност той вдигнал сграда над аязмото и дарил пари за построяване на Араповския манастир, възникнал през 1856 г. именно край водите на древното аязмо.

"Дано пресъхването да е временно. Хора от цяла България знаят за тази вода и продължават да търсят изцеление от нея", казва Мария Петрова от Хасково. Тя смята, че с божията помощ изворът отново ще бликне.

Хиляди миряни минаха от четвъртък до неделя през храма на манастира. Там се молиха пред частица от мощите на света Неделя и пред Чудотворната икона на Божията майка. Някои споделят, че изпитват странни усещания в църквата на обителта. Едни казват, че чувстват свеж прилив като й се помолят, а други получавали изтръпвания от силата на Богородица.

Открай време се говори, че тя дарява рожби на бездетни майки. Петрана Георгиева не пропуска храмовия празник, за да отдаде признателност на Божията майка. 37-годишната жена дълго време нямала деца. Направила два опита с ин витро, но без резултат. Лекарите вдигнали ръце. "Ходих по врачки, изпих десетки литри отвари, но и това не ми помогна. Приятелка ми каза за иконата в Араповския манастир", разказа Петрана.

Тя преспала в храма, молела се на колене пред Богородица. Занесла комплект бебешки дрешки и ги дарила. След няколко месеца забременяла. Родила момченце, а две години по-късно се сдобила и с дъщеричка. Георгиева е убедена, че децата й са дар от Божията майка.

Служителка в манастира казва, че много майки водят бебета си в манастира. На 40-ия ден от раждането им попът ги благославял. "Не са един и два случаите на жени, които са се сдобили с рожби благодарение на Богородица от Араповския манастир", убедена е Мариана Костова, която продава кръстчета, сувенири, мед, сладко и ракия, произведени в обителта. Гривнички за ръка се харчеха за 5 и 9 лева, броиничките - по 7,50 лв. 700 г бутилка ракия и мастика се продаваха по 10 лева.

През последните 4 дни мнозина записали служби за здраве и упокой. Баща беше довел 5-месечното си бебе Жаклин от София в храма. "Дойдахме да се помолим", каза Димитър Иванов.

Дворът на обителта е като райска градина - много цветя и грижливо оформени градинки. В средата на двора се издига висока кула. През турско хората от околността са се крили в нея. Сега е превърната в музей с миндери, покрити с халища.

В петък на откритата сцена до късно свирил оркестър "Марица", а в събота стотиците, насядали по поляните, слушаха песните на Росица Пейчева. Сергии със захарен памук, сувенири, дини, скара, бира - всичко се предлагаше. Кюфтето и кебапчето се продаваха по левче. Търговката Нина Колева беше наредила сергия с бонбони и локуми. Петър Златев от Конуш пък пласираше едри розови домати. Друг пък забавляваше посетителите с игра "Хвърли и спечели". На маса беше наредил чаши, като всяка от тях носеше съответна сума. Чрез хвърляне с гумен обръч се обозначаваше печалбата.

"Хиляди минаха тези дни. Естествено, имаше и дарения. Но по-важно е какво получиха - вяра и духовна подкрепа", обобщи отец Добромир.

Манастирът е на 12 км от Асеновград. Съседни населени места са Козаново, Избеглии и Нови извор.


Четете още:

🔴 Ахмед, спасил стотици от горящ хотел: Беше като на филм - много гъст дим, а хората пищяха

🔴 БЕЗПЛАТНО: Зелен транспорт до Витоша за лятото

🔴 Майката на Георги, убит в Борисовата градина, роди момиче





Източник: 24 часа





Коментари

горе