Защо е важно децата да имат дневен режим?



Нормално е хората да смятат, че дневният режим има ограничаващо действие спрямо личната свобода, но всеки елемент от ежедневието на семействата с деца, както и правилата, свързани с това има своите плюсове и минуси.

Много съвременни родители напълно отричат ролята на дневния режим в живота на детето и в отглеждането му се водят единствено от неговите нужди и желания като по този начин напълно приемат да се съобразяват единствено с личната свобода на малкия човек, която не желаят да нарушават. Според привържениците на традиционния дневен режим обаче, той е необходим и полезен за правилното развитие на детето, за здравето и правилното му психическо развитие.

Традиционната теория:

По същество дневният режим е система, която родителите налагат още в първите дни от живота на бебето и то без особени затруднения свиква с нея. Конкретният пример е с определянето на времето за хранене, сън и бодърстване. Тук се включва и схващането, че ако бебето плаче, то в никакъв случай не бива да се взима на ръце в първите 20-30 минути, тъй като това би нарушило режима му.

Според привържениците на дневния режим, той дисциплинира децата, повишава тяхната дееспособност, въздейства положително на апетита и съня им, а също така създава сигурност и чувство за увереност от най-ранна възраст. Дневният режим, според привържениците му, помага на родителите, но и на детето да се справят по-лесно с ежедневието и да не пропускат важни за деня задачи.

Либералната теория:

Нейните привърженици се ръководят изцяло от нуждите на детето. Според тях децата трябва да имат възможността за свободен избор на време за храна, сън и игри, като това, според тях ще доведе до изграждането на самостоятелност, самочувствие и отговорност у детето.

Либералният подход, според родителите, които го практикуват, възпитава личния избор и възможността детето да планира само своето ежедневие, в обратния случай, децата се нуждаят от непрекъснат контрол от страна на възрастните,  а това не би било от полза за възпитанието.

Ако се ръководим от либералната теория във възпитанието на детето в планирането на семейното ежедневие, на първо място е необходимо да се съобразим с нуждите и желанията на самото дете.

Например: ако детето не иска да спи следобед, родителите трябва да приемат този факт и да му предложат друго занимание за часовете на следобедна почивка, така че то все пак да си отпочине – да му почетат книжка, да послушат музика или да му разкажат някоя интересна история.

Трудностите от прилагането на либералния режим идват обаче с тръгването на детето на ясла или градина, където на практика няма как да бъде приложен, тъй като напълно изключва индивидуалния подход, именно това го прави неприложим след определена възраст.

Препоръки

-         В първите седмици и дори месеци от живота на детето да се говори за дневен режим е твърде рано, тъй като това е времето за привикване към новия начин на живот, в който основно място заема редуването на сън и хранене на малкото дете. В тези дни е особено важно майката също да има възможност да почива.

-         С течение на времето обаче храненията на бебето и малкото дете могат да се фиксират по време, като в реда на нещата е да се допуснат отклонения от половин час, което не е от съществено значение както за здравето, така и за формирането на навиците на детето.

-         Когато детето е болно, никнат му зъбки или е разстроено по други причини, дневният режим също може да бъде облекчен или изцяло променен. В такива моменти не е удачно и преминаването към нов режим или въвеждането на нови елементи в стария.

-         В предучилищна и начална училищна възраст децата е необходимо да привикнат към дневен режим, защото техните ангажименти и задължения нарастват и по този начин те ще могат да се справят по-успешно с тях.

-         Дневният режим трябва да следва индивидуалните нужди и потребности на детето. Той трябва да е създаден на базата на случващото се в ежедневието на детето, а не да следва теоретични правила или режимът на някое негово другарче.

-         Родителите трябва да познават желанията и интересите на децата си и да ги съчетават със своите по начин, по който нито една страна да не е ощетена. Ако вие обичате да ходите в МОЛ-а и правите това с детето си, отделете време, в което да отидете и до парка.

-         Децата най-често следват примера на родителите си. Това означава, че ако вие самите имате режим и график, които следвате, децата ви съвсем естествено ще се впишат в него и ще привикнат да го следват без затруднения. Да се адаптират към различни ситуации в живота за такива деца е лесно и те обикновено го правят с удоволствие и без съпротива, защото децата обичат да са като мама и татко.

По материали от uduba.com


Четете още:

🔴 Ето кои са трите зодии със златни сърца

🔴 Не ви трябва магия! Засадете го в дома си и парите ще завалят като...

🔴 Разпространете бързо! Галена има спешна нужда от помощ, за да види как синът й расте! Ето разтърсващата й история





Източник: purvite7





Коментари

горе