Юлиан Костов - Нова надежда



Когато през 1959 г. на в САЩ излиза екранизацията по литературната класика на Лу Уолъс - “Бен Хур”, филмовият пазар е пометен сякаш от торнадо. Падат и всички възможни рекорди за спечелени “Оскари”. “Бен Хур” има 12 номинации и печели 11 от тях.

Беше въпрос на време някой да се осмели и да направи направи римейк на холивудския феномен. И ето - той идва по кината в края на август. Тази година ще гледаме новата версия на историческия епос под режисурата на Тимур Бекмамбетов. За наша радост в кастинга на актьорите попада и новата надежда на българското кино - Юлиан Костов. Той играе Луциус - римски центурион. Биткаджия. Ролята не е от големите, но не е и малка. Както казва самият актьор, “през повечето време съм с шлем, така че трудно ще ме познаете”.

Юлиан Костов е от Варна. Като ученик вече е шампион по плуване. Печели медали от много състезания, но и до ден-днешен го е страх от морето. Това интересно противоречие се дължа на паническия му страх то медузи и непознатото, което живее под повърхността на океана.

На 19 години вече е студент в холандски университет. Сърцето му обаче не е в цифрите, паричните потоци и екселските таблици. Затова, когато решава да се захване с голямата си страст и мечта - киното, буквално изгаря дипломата си за бакалавър по “Бизнес управление” и се отдава на актьорското майсторство. Записва курсове в Лондон, а след това и в САЩ. Гледа филми непрекъснато и имитира всеки актьор, който му харесва. Английският му звучи почти като матерен и заслугата за това не е нито на училището, нито на скъпи курсове, а на най-добрият учител на децата - пораснали и не - Cartoon Network.

Прави няколко дребни роли в късометражни филми, пуска снимки в каст агенции, но дълго време няма никакво обаждане по телефона. Първата му изява е в рекламата. Той става лице в кампания на гиганта “Жилет”. И толкова.

Първата си роля обаче получава не в Англия или някоя западна държава, а в България. Макар филмът да се води американски, е изцяло български проект. Така Юлиан Костов получава значима роля в първия български зомби филм “Код Червено” на режисьора Валери Милев. Юли играе млад войник, който охранява главния герой, но уви - става жертва на живите мъртви.

“Режисьорът Валери Милев ме посъветва да не играя като Силвестър Сталоун, сякаш не се страхувам от нищо, а да бъда като на 20 г., уплашено войниче насред апокалипсиса”, казва Юли. Било му лесно да го изиграе, защото като малък наистина много се страхувал от зомбита.

Участието в жанровия филм обаче му дава визитна картичка, пък и много жар да продължи напред. От Би Ти Ви забелязват момчето и го канят да участва в приключенското риалити “Африка: Звездите сигурно са полудели”. Самият Юли смята, че това е едно от най-силните му изживявания, които изглежда му носят и философски прозрения. Малко след завръщането си от Ботсвана той написа в социалните мрежи нещо, което публикувахме и в “Труд”.

“Научи ли ме Африка на по-голямо уважение към природата? На уважение към личния избор на хората? Научих ли се да пестя вода, храна и да се лишавам от ненужни удобства? Не, разбира се. Останах си все същият безхаберен “бял човек”. Говоря много, но продължавам да не върша нищо... Преживях прераждане само за да ме погълне забвение и да потъна в безчувствие и в неуморни превъзнасяния за новооткритите ми идеали.”

Вторият му филм, който излезе отново в България, е “Корпус за бързо реагиране 2”, където пак е чужденец - англичанин, асистент на големия злодей.

И лека-полека благодарение на амбицията, настойчивото обучение и добър агент вратите на голямото кино започват да се отварят, макар и с малки роли. Кийфър Съдърланд го харесва за епизодична роля в мащабния си проект “24”, след това играе в “Код Лондон”. Следват “Коженото лице”, където вече има значителна роля, за да се стигне до “Бен Хур”.

Да се надяваме, че скоро наистина ще има шанса да играе и със своя кумир - Робърт де Ниро, за когото казва, че ако спечели “Оскар”, ще му благодари от сцената.

Отслабва с 15 килограма за 5 седмици заради роля

Първата главна роля на Юли в драматичен филм ще видим в края на тази година. Лентата е Another Mother's Son на носителя на БАФТА Кристофър Менуал. Заради нея актьорът отслабва с близо 15 килограма по време на снимките. След това бързо се възстановява. Той избира английската драма пред изкусително участие и в доста значима роля в Security, където е трябвало да си партнира с Антонио Бандерас и Бен Кингсли - също негови идоли.

Има вроден усет към сцената

Юли е много старателен актьор и е много свястно момче. Такива хора винаги успяват, а той ще успее, защото освен всичко е и много добър актьор. В него има вроден усет към актьорството, към сцената. Това е нещо, което или притежаваш, или не. Когато снимахме “Код: Червено”, знаеше какво искам още преди да съм казал къде бърка, ако спрем снимките за нов дубъл. Знае как да застане, как да изглежда. Това е вродено, това не се учи, не може да се придобие и с опит.

Валери Милев, режисьор

За нас той беше младият Де Ниро

В Африка го оприличавахме на младия Робърт де Ниро, на когото и той се възхищава. Юли влиза изкусно в роля и изпипва персонажите и героите си до най-малкия детайл. Докато снимахме шоуто “Африка: звездите сигурно са полудели”, за мен той беше един от най-искрените и топли приятели в това тежко и вълнуващо приключение. Изключително дисциплиниран и уважителен. Много талантлив и работлив.

Теди Кацарова, певица

От млад постига мечтите си

Юлиан Костов е доказателство, че когато искаме да постигнем целите си, трябва да действаме настоятелно и без да се отказваме. Той е умно и талантливо момче, което определено мисля, че има потенциал за голямото кино. Мечтае да помага на млади и талантливи хора като него и съм сигурна, че ще успее. Хубаво е да срещнеш българин, който е постигнал мечтите си сам, с труд и упоритост, без страх от голямата конкуренция.

Константина Живова, водеща на „Днес” по телевизия „България он ер”


Четете още:

🔴 Майка заряза бебето си затворено в БМВ, детето плакало до задушаване

🔴 16 причини защо ти не трябва да посетиш Родопите

🔴 "Зодиак": Нова карма владее България





Източник: Труд





Коментари

горе