Колайдерът в ЦЕРН е от Нови Искър



50 българи са с принос за научното откритие на десетилетието - улавянето на известния като Божествената частица Хигс бозон. Това съобщиха за „Преса" източници от ЦЕРН, където беше направена научната сензация.

По епохалното откритие са се трудили наши физици, инженери и IT специалисти. Над 40 български студенти и докторанти са пътували до Женева, за да пишат дипломни работи върху дейността на ядрената организация.

„Българската следа" е найсилна в уловилия бозона детектор CMS. Голяма част от неговите части са дело на учените от ядрения институт на БАН.

700 тона плочи, част от Големия адронен колайдер, пък са произведени в комбинат до Гара Искър, което е донесло 5 милиона долара в държавната хазна. За труда си по намирането на бозона България е получила благодарствено писмо и от един от най-изтъкнатите съвременни учени и бивш генерален директор на ЦЕРН - проф. Тежиндер Вирде. Ценният документ се съхранява в БАН.

„Ползите от откритието на Хигс бозона са много", коментира вчера пионерът на българските учени в ядрената организация - проф. Владимир Генчев от БАН.



Източник: cross





Коментари

горе