Плиска е била град 1 000 г. преди новата ера



Неочаквана археологическа находка вдига самочувствието на жителите на Плиска и е напът да докаже, че първата столица на българите е била град 1000 години преди новата ера. 

При спасителни разкопки в непроучван досега терен преди полагането на нов водопровод учените намират полувкопано жилище. Досега се е смятало, че това място е било заселено след столичния период на Плиска. 

Находките са на метър и половина под съвременния пласт. Датировката им показва, че фрагментите от керамика са на 3 300 години, тоест още от времето, когато се е развивала културата в древните Египет и Микена. 

Намереното жилище от късната бронзова епоха и пещ, с която са загрявани речни камъни според учените доказват, че градският живот на това място е започнал много по-рано, отколкото се считало досега. 

"Откриваме хранилищни съдове, изцяло изработени на ръка от груба глина, съдържаща едри механични примеси. Част от тях имат т. нар. гирляндовидна пластична украса, с езически дръжки", разказва археологът от Археологическия институт на БАН в Шумен Янко Димитров.

Намерени са и следи от основите на дървена ограда и пещ с опушени от огън речни камъни. "Древните славяни са имали практика да поставят такива речни камъни в жарта на огнището и след като те се нагорещят, се поставят в дървен съд, на каца например и след това се пълни с вода, за да се нагорещи", обяснява археологът.

Предстои да се направи геофизично изследване на терена, което може да разкрие още исторически загадки.


Четете още:

🔴 "Обичам те, Лора" се оказа извинение – вижте кои са двамата влюбени

🔴 Становище: На пешеходна пътека предимство има само пешеходец, съобразил скоростта на идваща кола

🔴 Излъчваха на живо Соня Йончева в ролята на Норма от Лондон





Източник: Монитор





Коментари

горе