Нуждата от йод - различна за всяка възраст



100% от дневните нужди от йод могат да бъдат покрити с:

- 3 к.л. рибено масло от черен дроб на моруна
- 4 с.л. водорасли или
- малко филе от треска

Този олигоелемент, който се съдържа в малко на брой хранителни продукти, е от съществено значение за развитието на човешкия мозък.

Йодът е необходим за производството на хормоните на щитовидната жлеза, които стимулират клетъчната обмяна - особено на мозъка на плода и новороденото. Затова е особено важно бременната жена да се набавя достатъчно от този микроелемент.

50% от дневните нужди от йод могат да бъдат покрити с 1 щипка йодирана сол.
Кърмачето и малкото дете до 3-годишна възраст имат нужда от 80 микрограма дневно, по-големите деца - от 120, подрастващите и възрастните - от 150, а бременните жени - от 200 микрограма.
Храните, които съдържат най-много йод, идват главно от морето - риба, морски дарове, водорасли. Яйцата също имат значително количество - 48 микрограма на едно яйце. Трябва да се внимава обаче с продуктите, съдържащи сулфати, тъй като пречат на усвояването на йода от организма.

Трапезната сол е обогатена с йод и това помага за набавянето на нужното дневно количество, така че рядко се стига до недостиг. При новородените той може да доведе до забавено умствено развитие. Ако бременната жена е с диагностициран хипотиреоидизъм отпреди забременяването, лекарят непременно ще предпише допълнителен прием на йод, защото дори специалният хранителен режим е недостатъчна мярка. В случай на хипертиреоидизъм не е нужно да се прекрати консумацията на морски продукти, а просто да се внимава в количествата.


Четете още:

🔴 Хороскоп за 25.10.2016

🔴 Градинарството подобрява настроението и помага на жените да отслабнат

🔴 Картофен хляб на тиган





Източник: Фрамар





Коментари

горе