Прекрасни мозайки и стенописи излязоха изпод земята в центъра на Пловдив



Изящен медальон, изобразяващ паун с разперена опашка и библейски сцени, са поредните находки от Голямата базилика на Филипопол. "Надмина всичките ни очаквания. Цветната мозайка е на централния вход, който е водил богомолците към храма. Около пауна, ограден в голям кръг с цветни камъчена, са разположени по-малки медальони с птици и два кантароса, представляващи съдове с дръжки", обяснява за в. "24 часа" арх. Жени Танчева - ръководител на екипа археолози, които работят на терена.
"Надмина всичките ни очаквания. Цветната мозайка е на централния вход, който е водил богомолците към храма. Около пауна, ограден в голям кръг с цветни камъчена, са разположени по-малки медальони с птици и два кантароса, представляващи съдове с дръжки", разказва тя. 


По думите на архитекта

базиликата е функционирала до края на VI век и сградата й през 602 г. е била унищожена от силно земетресение.

Некрополът най-общо е датиран от края на X век до първата половина на XII век. Археолозите са разкрили нови 30 погребения от средновековната епоха в северната част на обекта. Това стана възможно след като общината затвори улицата край католическата катедрала и по този начин им осигури терен за работа на север.

Танчева допълни, че при старите разкопки в южната част на базиликата са били разкрити 98 погребения. Археолозите не са изненадани, тъй като след първите разкрити погребения са били в очакване, че некрополът продължава и на север, където в анатомичен порядък са открити новите 30 погребения.

Всички погребения са християнски, тъй като ориентацията на телата е запад - изток, но липсата на находки в гробните ями говори, че некрополът е много беден.

Според Танчева базиликата и гробовете са съвместими, защото през вековете родовата памет и мълвата са предавали, че това е сакрално, свято място (било е християнска базилика).


И двете са с религиозен християнски характер, заради който най-вероятно има и случаи, при които телата на мъртвите са полагани директно върху мозайката. Досега има констатирани три нива на погребения едно над друго, като най-високото е на около 80 см над мозаечния под.


Изчистването и заснемането на един некропол е доста бавна и трудоемка процедура. Само при две детски погребения са открити по пет стъклени гривни, една стъклена гривна има и на възрастен индивид от женски пол, както и няколко обици, разказа арх. Жени Танчева.

Демонтажът на мозайките и укрепването им започна миналата година.

До момента е вдигнат горният слой, сега се работи върху долния, но има голяма площ в северната част, където нищо не е обработено, поясни ръководителят на обекта.

Теренът повече няма да се разширява и цялата сграда няма да може да се обхване, тъй като тя продължава под съвременните сгради към католическата катедрала,

а върху една част вървят съвременните комуникации, допълни арх. Танчева.


Работата на археолозите зависи от времето и тя ще продължи, докато има топли дни.

Разкопките ще бъдат експонирани по вече одобрен проект - над половината ще има модерна, остъклена и олекотена сграда, друга част от базиликата ще се вижда от пешеходната зона, която ще остане на мястото на бившата улица и така ще има подход и достъп до цялата сграда, която е разкрита.


Четете още:

🔴 Слави не успя да напълни "Цариградско шосе" и приключи бързо протестния митинг (СНИМКИ)

🔴 Какво ядат децата ни в детската градина!

🔴 Защо връщаме времето?





Източник:





Коментари

горе