Уникални факти за България, с които трябва да се гордеем!Уникални факти за България има много, когато човек се поразрови в богатото ни минало. Ние сме нация дала много на света и направила много за развитието му. Въпреки малките размери на страната ни, стратегическото и разположение ни е срещнало с много народи, велики личности и е било арена на велики битки. Нека сега ви запознаем с няколко факта, които може да са ви познати. Те са повод за гордост и радост от това, че сме българи.

Археологически паметници – открити и запазени са толкова много археологически паметници в страната ни, че само страни, като Гърция и Италия ни превъзхождат в Европа.

Името България – страната ни е една от най-старите на континента и от основаването й, като държава не е променяла името си досега.

Православната ни църква – тя е една от първите и най-стари православни църкви в света. Превъзхожда в това отношение, дори Руската и Сръбската православни църкви. Това са уникални факти от стари летописи.

Азбука – българския народ е един от най-древните в Европа и света. Нашите предшественици са били част от  създаването на много велики империи. Като наследници на тази античност, ние първи започваме на използваме Славянската писменост, веднага след създаването й. Активното й разпространение сред славянските народи се дължи именно на страната ни.

Хуманност – по времето на ужасните зверства с Еврейския народ( Холокоста), единствено България и Дания спасяват евреите в страните си.

Първата жена участвала във въздушна битка – това е един от малко известните уникални факти за страната ни. Българската милосърдна сестра Райна Касабова е първата в света жена боец с военен самолет. Във въздушната битка през 1912 година, тя се бие редом с мъжете.

Велики бойци – известния борец дан Колов е един от множеството велики спортисти на страната ни. Той единствен в света е с около 1500 победи в борбата и само 2 загуби.

Първия дигитален ръчен часовник  – българите сме дали още много на света, като разработения от Петър Петров първи в света дигитален ръчен часовник. Българския изобретател и инженер роден в село Брестовица заминава в ранните си години с военния легион за Германия. Следва в Мюнхенския университет. От там отива в Америка и трайно се заселва на континента, където изобретява и часовника.

Първия компютър – Джон Атанасов разработва първия по рода си електронен компютър. Заедно с Американския си колега Клифърд Бери, българинът разработва електронен цифров компютър. Това става в далечната 1939 до 1942 година в Американския щат Айова.

Най-старото в света златно съкровище – в страната ни е открито най-старото в света златно съкровище във Варненския некропол. То е датирано от 5-то-4-то хилядолетие преди Христа в района на Варненското езеро. Археолога Иван Иванов извършва разкопките в продължение на 15 години. Намерени са множество златни предмети, сочещи наличието на царственост още тогава по балканските земи.

Гайдата, като национален фолклорен инструмент – гайдата е национален инструмент уникален по рода си. Единствено страните Ирландия и Шотландия в света имат подобен инструмент. Величието на Българския Фолклор и богатството му въобще, са прославили страната ни по света много отдавна.

Антарктида – нашите учени и изследователи отдавна пътешестват до непознатия за мнозина континент. Един от уникалните факти за страната ни е, че участва в управлението на Антарктида. Това се регулира от Антарктическия договор, към които страната става член през 1978 година.

България, българския дух и традиции и българите са уникално явление. Трябва по-често да си припомняме, колко горди трябва да се чувстваме, че сме българи.Източник: opoznaybulgaria

Следваща статия:
15-годишен търновски магьосник превърна в Марибор хартиен гълъб в истински

Коментари

Видео на деня

горе