След маточината, новият хит е безсмъртничето



„Маточината от етеричните култури определено беше хита на миналата година. Направиха се много нови насаждения” – каза Методи Стефанов, собственик на фирма „Интермед 1” – дестилерии в Розовата долина, на 23-отото специализирано изложение „Борса за семена и посадъчен материал”, което се организира от „Добрички панаир”АД в град Добрич и продължава до края на седмицата..

Продадено е и по-голямата част от маслото от маточина, което общо за страната е около 1,5-2 тона. Цената на маслото е била между 3200 и 3800 лева на кг. Тенденцията е повечето насаждения да намаляват постепенно цената му. „Така цените ще се урегулират. Между втората и третата година на едно растение цените се напасват и за производителя, и за купувачите” – добави Стефанов.

„Търговията с лавандулово масло е по-бавна, тъй като през м.г. се получиха големи добиви от културата. Купувачите търгуват по-малки количества. Основният проблем е качеството на лавандулата, а и на всички етерично-маслени култури. За да се постигне добро качество, трябва да използва лицензиран посадъчен материал” – обяснява специалистът. Според него, произведеното масло от лавандула през м.г. е над 220 тона, а средната цена е около 90 лева за кг.

През тази година се възобновява пазарът на валериана, така че се очакват повече насаждения. Новият хит е безсмъртничето, което се отглежда по-лесно от лавандулата, супер сухоустойчиво е. „Като се сложат на кантар разходите и приходите, тази година ще има засилен интерес към него за масло. „Ако падне още цената на лавандуловото масло, може и маслото от безсмъртниче да носи по-голяма печалба” – каза още Стефанов . Това е нов продукт за България, тази година насажденията от него се очакват да са много.


Четете още:

🔴 Български талант спечели студентски "Оскар" за анимация

🔴 Десетки хиляди българи под ударите на мерките срещу мигрантите в САЩ

🔴 Българин, студент във Филаделфия, откри нов вирус





Източник: 24 часа





Коментари

горе