Бургаските археолози откриха елитна икона от слонова кост



Изключително рядък и елитен артефакт откриха археолозите при разкопките на крепостта Русокастро в близост до Бургас. Ценната находка представлява двустранна икона от слонова кост.


Момент от разкопките на крепостта Русокастро

На лицевата й страна са изобразени архангел Гавраил и св. Василий Велики, като образите са били част от сцената „Благовещение“. На гърба се виждат два кръста – напрестолен и процесиен.

Иконата се явява крило от триптих, който е бил използван като походен олтар.

Изящната вещ е изработена през Х в. в Константинопол, по поръчка на някой от византийските императори или на член от императорското семейство. Само те са имали възможност да се снабдяват с изключително скъпата за средните векове слонова кост, която по онова време е била много по-ценна от златото.

В целия свят при археологически разкопки са открити не повече от 15 подобни находки. В България се съхранява само един такъв предмет, намерен  при проучванията на царската цитадела Трапезица във Велико Търново. На него попада френският археолог Жорж Сьор в началото на ХХ в. и той представлява фрагмент от икона от слонова кост, изобразяваща сцената „Успение Богородично“.

Находки от този елитен клас се съхраняват в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, Метрополитън, а сега такава ще притежава и Регионален исторически музей-Бургас.

Редкостта на тези изображения е обусловена от факта, че са изработвани само за нуждите на византийските императори и хора от техния най-близък семеен кръг. Днес находки от този род се пазят и в някои църковни съкровищници в Западна Европа, където са достигнали след Четвъртия кръстоносен поход.

Тогава рицарите, превзели Константинопол, разграбват и византийската императорска съкровищница, в която са се съхранявали великолепните икони и други изделия от слонова кост. Впоследствие те ги даряват на някои от катедралите в големите западноевропейски градове.

Иконата от Русокастро е намерена сред руините на средновековния замък в крепостта, където в момента текат разкопки, осъществявани от Регионален исторически музей-Бургас. Те са ръководени от бургаския археолог Милен Николов и са финансирани от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.


Мястото, където е намерена ценната икона


Четете още:

🔴 Селото Рока Глориоса основано от българи! ~ България в снимки от миналото

🔴 Младоженци от Германия дойдоха на меден месец в… Полски Тръмбеш

🔴 Българка е най-интелигентният човек в света





Източник: Десант





Коментари

горе