Електротехник бори скъпия ток с изобретения



Електротехник от Велико Търново се бори с високите цени на тока с причудливи изобретения. От сутрин до здрач Петко Ганчев работи по различни хитроумни машини. Те имат реално приложение, а целта на изобретателя е някой ден да бъдат широко разпространени в домакинствата.


Макар и с дребни суми, Българската академия на науките също помага на Ганчев, уверява той. Всичко става по надлежния ред, след прилежно написани и защитени проекти.


Търновецът не пропуска да даде гласност на всяка своя творба, за да може за ползите от нея да научат най-много хора. Същински „енергиен“ апостол и будител, той често съветва своите съграждани как да намалят сметките си за ток с различни хитринки. При това напълно безплатно.


Пестенето на електроенергия не е единствената цел пред Петко Ганчев.


Изобретателят непрестанно търси начини да намали и употребата на автомобилни горива.


Парното може
да работи с водород


Ако някой се съмнява, че едно жилище може да се отоплява с водород, би трябвало да отиде на гости на Петко Ганчев. В апартамента си в старата столица той е сътворил причудлива горивна система, благодарение на която топлината и уютът са хем евтини, хем гарантирани. Малкото локално парно е два пъти по-ефективно от климатиците, които са смятани за едни от най-икономичните уреди за отопление днес.


По котела търновецът работи два месеца. Как точно е постигнал оптималното отделяне на енергия от разпада на водата на водород и кислород, изобретателят не разкрива. „Начинът на функциониране и схемата ще останат в тайна“, категоричен е Петко Ганчев.


Парното с Браунов газ е толкова ефективно, че когато харчи ток с мощност от един киловат, отделя топлина с мощност от 3 до 3,5 киловата. Енергийна ефективност отвсякъде, твърди майсторът. Според него уредът може да отоплява жилище от 50 квадратни метра, като харчи ток за 2,90 лева на ден. С уточнението, че навън трябва да е минус 25 градуса по Целзий. Ако температурата е малко над нулата, тогава електроенергията, която парното ще похарчи за цял месец, ще струва три лева.


2000 лева приблизително е цената на изобретението на Петко Ганчев. Той мечтае за внедряването на творбата си в 200 000 домакинства у нас. И твърди, че инвестицията може да се възвърне само за девет месеца.


Гравитацията става електричество


След 20 години усилен труд електротехникът най-сетне успява да реализира една от детските си мечти - да впрегне гравитацията и да я преобразува в електричество. С помощта на своя съмишленик Марин Млеченков Петко Ганчев създава цялостен гравитационен двигател. По идеята двамата работят в продължение на две десетилетия. След дълги години проектиране и търсене на успешната формула днес иновативният мотор е готов и е скрит в гаража на горнооряховското село Първомайци. Там се намира втората работилница на великотърновския изобретател.


„Гравитационният двигател не е нещо ново“, казва Петко Ганчев. Проблемът е, че до момента никой не е успял да намери формула, която да доведе до устойчивата му и постоянна във времето работа. Балансираният производствен процес все още е химера. Великотърновският изобретател и колегата му вярват, че са на прав път до превръщането ѝ в реалност.


Гравитационният двигател работи с тежък маховик. Центробежните сили започват да го въртят. Най-обикновен генератор поема кинетичната енергия от този процес и започва да произвежда ток. Получен по този начин, той е абсолютно безплатен, категоричен е Петко Ганчев. Изобретението още не е усъвършенствано, но все пак може да захрани малки електроуреди и други машини. Крайната цел е маховикът да се върти с една равномерна скорост и честота, за да може постоянно да генерира ток. Иновацията е коствала на Петко Ганчев още 1500 лева.


Трактор харчи ток колкото слаба крушка


Първото си приложение гравитационният мотор намира в малък трактор. С помощта на изобретението земеделската машина харчи едва 40 вата ток - толкова, колкото една слаба електрическа крушка. Малкият гравитационен усилвател помага на електромотора, с който се задвижва тракторчето. Возилото няма нужда нито от бензин, нито от дизел и работи учудващо безшумно.


Тракторчето се движи бавно - с около 5 километра в час. То може да се справи със стръмен баир без проблем, което го прави полезно при земеделски дейности като оран.


Новият вид безгоривен двигател може да бъде внедрен във всеки автомобил. Така със солидна мощност и незначителен разход на гориво ще се изминава неограничено като дължина разстояние.


И гравитационният двигател, и парното на водород са в процес на патентоване. „Процесът е труден, срещу нас стоят големи лобита и интереси“, разказва Петко Ганчев. Той се надява да успее в начинанието си и да защити изобретенията си. Едва когато получи авторска защита, електротехникът ще разкрие тайните на всичките си машини.


Борецът за правда


Изобретателят от старата столица е яростен защитник на гражданските права и справедливостта. Той не пропуска да се опълчи срещу добива на шистов газ, монополизма в енергетиката и високите цени на тока и горивата. В социалните мрежи Петко Ганчев дори призова хората в цяла България да се вдигнат срещу последното поскъпване на електроенергията с 10%. Според него това може да стане много лесно - нужно е всеки да изключи електроуредите си през деня, а от 19 до 22 ч. да ги пуска за по три минути. „Оставете само хладилник или фризер и един компютър“, апелира търновецът.


Електротехникът дава и други ценни съвети на своите съграждани. Благодарение на него те могат да узнаят дали рекламираните устройства за понижаване на консумацията на електричество са ефективни. Според него първата реална стъпка за намаляване на месечните сметки са таймерите в контактите. Те позволяват перални, миялни, бойлери и други уреди да работят с евтин ток в точно определен времеви диапазон.



Източник: presa





Коментари

горе