Шампион от “Гинес” гони нов рекорд



Уникалният триатлонист Красимир Костов (53 г.) ще се регистрира за квалификациите за световното по този спорт, което ще се проведе през октомври на Хаваите. Сливенецът е рекордьор на “Гинес” от 1988 г., когато измина разстоянието Париж - Лондон (458 км) с плуване през Ламанша, колоездене и бягане за 32 часа 7 минути и 14 секунди. Постижението му е ненадминато и до днес.

Спонсори сега са осигурили 650-те евро, нужни за записване за квалификациите в Регенсбург, Германия, но трябват още пари. Там го чакат 3,8 км плуване в открити води, 180 км колоездене и 42 км бягане. Сили ще мерят 2000 участници от цял свят, като 50 от тях ще получат квота за световното. Във възрастовата група на Костов са се регистрирали 119 души, а само 3-ма ще заминат за Хавай. “Смятам, че 3,8-те км плуване ще измина за час - час и 15 минути, 180-те км колоездене за 4 ч и 30 мин - 5 часа, а 42-те км бягане - за не повече от 2 часа и 45 мин. Тоест, ще преодолея цялото разстояние за около или под 9 часа”, убеден е самият триатлонист.

Той тренира 6 дни в седмицата, не си даде почивка дори по празниците. Всеки ден пробягва десетки километри в Балкана и по 180-200 км на велосипед. Плува в покрит басейн в училище. “Не е същото, но не можем да го пуснем засега в открити води, защото няма... неопренов костюм! Би било чудесно, ако имаше и по-добър велосипед”, призна говорителят на рекордьора Димитър Митев. Тези дни от Клуба по триатлон щели да му купят хранителни добавки за 39 евро, които предлагали организаторите насъстезанието. Разкрита е и банкова сметка за набиране на средства за подготовката и екипировката на Костов.

Супертриатлонът е извън олимпийските игри, той е демонстрационно състезание на човешката издръжливост и сила на духа. И през миналата година Краси и приятелите му правили многократни опити да го регистрират за участие, но не могли да намерят средства за това.



Източник: Труд





Коментари

горе