5 любопитни факта за битката при Адрианопол (Одрин), когато цар Калоян разгромява армията на Латинската империя (ВИДЕО)



Всеки българин трябва да знае и помни великия Цар Калоян (Йоаница). Неговите военни и дипломатически победи могат само да бъдат един блестящ пример на днешните и бъдещите български управници. От името на папа Инокентий III, Калоян е провъзгласен за крал и му е връчена корона и скиптър – събитие, което придава слава и авторитет на българския владетел по цяла Европа.

„Mинало в минути“ е новата видео рубрика на сдружение „Българска история“. Форматът следва посоката на организацията за достъпно и интересно представяне на забравени личности и епизоди от родното минало. Автор и водещ на влога е Мирела, която увлекателно отвежда зрителите на кратки, но легендарни разходки из великата българска летопис.

В този епизод на поредицата Мирела ще ни пренесе няколко века назад във времето – на незабравимо препускане из българските бойни полета през Средновековието. Ключов момент е един от най-славните епизоди на военната ни история – битката при Адрианопол (Одрин) от 1205 година, когато цар Калоян разгромява „непобедимата“ армията на Латинската империя. Това е една от най-големите и епични победи на българската армия, след която цар Калоян завладява обширни територии на латините, достигайки до Солун. Там,  в хода на обсадата на града славният ни цар умира.

Желаем ви приятно гледане! Бъдете горди със славното ни минало!


Четете още:

🔴 Най-красивите планински обекти в България, които да посетите

🔴 Валонското княжество – българският диамант на Адриатическия бряг

🔴 УНИКАЛНИ! Георги Христов и Валя Балканска пеят в ДУЕТ “Излел е Дельо Хайдутин” (ВИДЕО)





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе