Чудодейната икона на Света Богородица Чипровска бди над нас



“Вярвам, че ще се спасим от новата чума - коронавируса. Изтъканата от мен Икона на Света Богородица Чипровска бди над нас. Не може тази напаст да ни пребори, да ни сломи до такава степен, че да се простим с толкова прекрасни неща. Аз съм оптимист, казва потомствената тъкачка Сийка Тачева, изтъкала иконата, дадена в дар на папа Йоан Павел Втори. Според нея тя е нашият знак в Европа и ще я спаси. Намира се във Ватикана на челно място и много българи я посещават.

“Moже би съм богоизбрана? Аз, която съм възпитавана в атеизъм, трябваше да пренастроя сетивата си, да повярвам, да почувствам, да подчиня уменията си, закодирани от предците ми и да сътворя нещо толкова красиво, важно и значимо. Не можах да устоя на предизвикателството. Да изтъка иконата Света Богородица Чипровска за мен беше чест. Заех се с цялата сериозност на един творчески процес, който ми донесе огромна духовна радост и удовлетворение”.





През 1640 г. софийският епископ Петър Богдан описва църквата: “Има църква и манастир, посветен в чест на Богородица; изграден е във вид на пещ извита, дълга 25 стъпки и широка 7 стъпки; украсена цяла с разни образи и изображения на светци; има три олтари, най-големият на Богородица, един на Св. Кръст, а третия на Св. Георги мъченик. Вън има един (олтар) приставен към стената на църквата, гдето се извършва службата през празнични дни, защото църквата не побира целия народ. Поради забраната от османците да се използват камбани началото на службите се известява с удряне на дъска”.

“Важна е чистата вяра в иконата и упованието, което е носела със себе си през вековете на всички християни. Имало е време, когато никой не си е спомнял за нея, но тя навярно е бдяла винаги, за да не се погуби и до днес чипровският род”, смята знатната тъкачка, която майстори и гоблени.

Иконата е възкръсвала като птицата феникс от пожарите в храмовете. След като била пренесена в Румъния, черквата се запалила и изгоряла, останало само черно-бяло копие, по което е изтъкана от Сийка Тачева.

Гостуването на негово Светейшество папа Йоан Павел II в страната ни през май 2002 г. предизвиква желанието на католическата общност да се изработи в тъкан Чипровската Света Богородица и да бъде дарена на папата.





Когато при Сийка Тачева дошъл католическият свещеник Анджело Джорджета с молба да сe изтъче на пано чудотворната икона на Света Богородица Чипровска като дар от католическата общност на папа Йоан-Павел II при посещението му през май, тя онемяла от учудване. Съмнението дали може да се справи нараснало още повече, когато научила историята й. Според преданието иконата била дело на евангелиста Лука. Оригиналът изгорял по време на пожар във францисканския манастир в босненския град Олово. Копие от нея имало в Рим и в манастира в Олово. Когато тръгват за Чипровци, за да помогнат на българските католици, францисканците вземат със себе си това копие и го поставят в католическата църква “Санта Мария”. Документи свидетелстват, че по време на погрома на Чипровското въстание (1688 г.) Богородица заплакала за хилядите жертви. Свещеникът на храма успял да я изнесе, преди той да бъде разрушен от турците, и я пренесъл в църквата “Свети Иван Капистран” в румънския град Каролина. Там в 1742 г. иконата била провъзгласена за чудотворна, тъй като дарявала благодат и лекувала болни. Характерното в нея е, че лявата ръка на Богородица и левият крак на младенеца са с шест пръста.





“Образите на Богородица и Младенеца са толкова прекрасни. Придържах се към подадения ми работен макет и в същото време навън се вглеждах в красивите лица на младите чипровки, в невинните личица на децата им, за да мога да втъка и моя скромен принос към това творение”, споделя Тачева.

Имах чувството, че Тя оживяваше под пръстите ми, усещах енергия и някаква лекота. Отец Анджело ми внушаваше, че Светият дух ме е избрал и ми помага, затова не се уморявам. На 18 май иконата беше готова, точно за рождения ден на Негово Светейшество Папа Йоан Павел II. Изложена в “дома си”, в руините на катедралния храм “Санта Мария”, на историческия хълм в Чипровци, тя бе осветена по двата обреда - католически и православен.

Цяло Чипровци се стече на тържествената литургия. Всички се снимаха с иконата за спомен. А хълмът беше озвучен с ангелогласно песнопение, което придаваше сакралност на този паметен момент.

Иконата е връчена на Папа Йоан Павел Втори в град Пловдив при изключително тържествена церемония, на която бях поканена. На нея присъства и Ангел Трифонов (Гери), който изработи оригинална дърворезбована рамка от орехово дърво и калъф, в който иконата бе пренесена първо в град Русе, където стоя една седмица за поклонение в католическия храм, след това в Пловдив и накрая в Рим.





Според майсторката на възродената икона Чипровци е истинският дом на преславната Дева Мария, където благочестивият отец Бернардин забелязал божествената светлина, показваща реченото място за въздигане храм на Богородица. Бившата учителка в училище Петър Парчевич смята, че Чипровци заслужава тази чест заради истинския апостол на вярата Петър Парчевич, заради архиепископ Петър Богдан, заради онези българчета, провождани и учили в Италия, за да станат духовни водачи в българско. Сега нашата икона се намира в музея на Ватикана. А нейно копие, дарено от семейството на проф. д-р Иван Гаврилов от Ковачица, е изложено в специална витрина в историческия музей - град Чипровци.


Четете още:

🔴 ЧУДО! ИКОНА НА БАБА ВАНГА СПАСЯВА ОТ СМЪРТ!

🔴 Проф. Георги Рачев: Жегата идва на 10 май. Слънцето ще изгони вируса

🔴 Слави и екипът му отново се изгавриха с генерал Мутафчийски и Борисов





Източник: mont-press





Коментари

горе