Най-живописните бг манастири, които трябва да посетите



 

1. Клисурският манастир “Света Петка” в град Банкя. Това е най-близкият до София и може би един от най-интересните ни ремонтирани манастири. Нашарена със замах отвътре и отвън с ярките изображения на светци и подканващи към размисъл библейски цитати, светата обител прилича на захаросана фигурка от витрината на сладкарски магазин и те призовава отдалече да прекрачиш прага й. Оказва се, че това е един от най-старите манастири в района, основан през XIII в., когато от тук преминали мощите на Св. Петка Българска. Нетленното й тяло осветило мястото, където издигнали малък манастир.





2. “Св. Димитър Бесарбовски” Единственият действащ скален манастир у нас е основан през XIII в. по поречието на река Русенски Лом. Стръмни стъпала криволичат нагоре в отвесната скала и отвеждат до издълбаната в камъка черква. В канарата са обособени и монашеските килии, украсени отвън със съвременни стенописи. От това докоснато от Бога място се открива фантастична панорама към разгърнатата като на длан долина, а небето е на една ръка разстояние.

3. Горноводенският манастир “Св. св. Кирик и Юлита” Намира се край Асеновград и е малко известна дестинация за поклоннически турове, защото дълги години е бил използван като… ресторант и нощен бар. Неотдавна обаче Пловдивската епархия печели дело, възвръщайки правото си да го стопанисва. Предстоят ремонти на уникалните стенописи от XIX в. А иначе манастирът е основан още през Средновековието. Бил е опожаряван, възстановяван, превърнат в концлагер, а в даден етап и в лудница – научаваме от отец Емил, който ни показва надрасканите от болните стенописи.





4. Самоковският манастир “Покров Богородичен” Манастирът е на хвърлей разстояние от пренаселения по празниците Боровец. В основания през 1772 г. метох обаче цари мир и покой по всяко време. Обърни внимание на позлатените дърворезби на иконостаса и на стенописите. Любопитство будят и иконите на Богородица, изобразена с криле в пълен разрез с каноните на православието. Сестра Пелагия ще ти обясни защо и ще ти разкаже за миналото на метоха преди да те покани да пренощуваш в чисто новите килии.

5. Къпиновският манастир “Св. Никола Чудотворец” от XIII в. Манастирът, скътан сред диплите на Еленския Балкан, е малка архитектурна перла. По време на турското робство тук са намирали подслон Васил Левски, Ангел Кънчев и други революционери. В наши дни обителта развива печеливш туризъм, рекламирайки навред офертите си за почивка в луксозната му хотелска част. А разположеният в съседство туристически комплекс с ресторанти, къмпинг и открит плувен басейн отправя на дошлия да се усамоти поклонник неустоими светски изкушения.





6. Етрополският манастир “Света Троица” Основан е през 1158 г. но преживява своя възход през XVI в., когато тук процъфтява една от най-значимите ни книжовни школи, прочула се в православния свят с богатата украса на книгите и специфичния си краснопис. Днес светата обител е приятно кътче за отмора, а близкият водопад Варовитец е чудесен повод да се поразтъпчеш сред вековните гори на Етрополския Балкан.





7. Германският манастир “Св. Иван Рилски” Ще го познаеш отдалеч по трите стройни секвои, засадени лично от цар Фердинанд и сина му Борис, който обичал да отсяда тук, за да ловува в околностите. Основан е през X век и е бил трикратно разрушаван от османския поробител. Днешният облик на светата обител е от 1885 г. Интересното е, че е подчинена на Зографския манастир в Света гора, затова понякога тук се отбиват и атонски монаси, пише вестник Дневник.


Четете още:

🔴 Проф. Овчаров: Китайска епидемия от 14 в. е сред причините за падането ни под османско иго

🔴 Шемшево заприлича на швейцарско село – нови улици и паркове, красят го вистерии и японски вишни

🔴 Наш лекар въведе иновативен метод за лечение на износени стави





Източник: Марица





Коментари

горе