С колко години съкращава COVID-19 живота: Говори генералът!





Много пъти беше задаван въпросът дали един болен, който е с COVID-19 и е получил инфаркт, е умрял от инфаркта или от COVID-19. Оказва се, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 е такова, че може да предизвика всяко едно от тези заболявания. Това е и в унисон на изследването на "University of Glasgow", което доказа, че COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, починали от COVID-19 и 11 години средно при жените". Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.






Той изнесе данни за специалисти от Военномедицинска академия /ВМА/, които са посетили болница "Сан Матео" в Италия. Предстои двете лечебни заведения да подпишат договор за обмяна на технология и идеи.

"Италианските специалисти са представили последиците от коронавируса - увреда на бял дроб, на сърдечния мускул и на други органи. Били са описани и кожни промени близо месец след боледуването", допълни ген. Мутафчийски.






"Правени са биопсии на сърца, което не съм чувал да се прави в България. Именно по този начин е доказано засягането на миокарда", добави той.

"Имунохематолозите в "Сан Матео" са изяснили цялата концепция за лечение с плазма. Те използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата", каза още ген. Мутафчийски и допълни, че това сега се разработва и във ВМА.






"Лекарите в италианската болница са отчели, че при преболедували най-голяма наситеност на антитела има до месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата, тази плазма вече не може да се води хиперимунна и те не я използват", обясни той.

"Това е и в унисон с повечето твърдения на учени, че има спад на антителата и че имунитетът е възможно да бъде краткотраен. Във ВМА вече започват да работят по някои от протоколите на "Сан. Матео". В тази болница има над 5 хиляди дози със замразена хиперимунна плазма", посочи още ген. Мутафчийски и припомни, че 7 пациенти във ВМА са се повлияли добре след преливане на кръвна плазма.

Лекари от ВМА обмениха опита си с COVID-19 с италиански колеги


В последно време за лечението на вируса не се използва хидроксихлорохин, а антибиотици, уточни ген. Мутафчийски

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) бяха на еднодневно посещение в Университетската болница „Сан Матео” в град Павия, на 20 км от Милано, Италия, съобщиха на страницата във фейсбук на ВМА. Това е един от най-старите университети в Европа. Съставът на делегацията бе конструиран по препоръка на италианската страна – двама инфекционисти, двама хемотрансфузиолози и един вирусолог. Нашите специалисти бяха посрещнати от целия борд на директорите и ръководителите на департаментите, които са се занимавали пряко с COVID-19, поясни генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.






Италианските лекари са споделили своя опит от приемането на първия пациент с новия коронавирус на 21 февруари. Той е постъпил в спешното звено на болницата. От презентацията на ръководителя на този департамент професор Стефано Берлини става ясно, че организацията на отделението наподобява на тази във ВМА – с двоен триаж.

Има някои разлики, които според нас е полезно да се въведат и в България по отношение на триажирането на тези болни: освен измерването на температура – ехографско изследване на белия дроб, а при заподозиране – рентгенография и скенер. Разбира се и хематологични и биохимични изследвания, насочващи към самото заболяване, поясни още началникът на ВМА по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

В „Сан Матео” е създадена перфектна организация за диагностицирането – за около час и половина излиза резултатът на PCR-теста. Вирусологичната им лаборатория е с огромен потенциал, с трета степен на защита и със собствена технология за произвеждане на тестове. Обменени са идеи в тази насока и предстои ВМА да подмише договор за взаимен обмен на технологии и идеи с италианската университетска болница.






Интересни факти около лечението на пациентите е споделил ръководителят на инфекциозния департамент – проф. Рафаеле Бруно. Той е автор на част от статиите, които визират едни от най-тежките поражения на COVID-19 в ендотела, т.е. в най-вътрешната обвивка на микросъдовете. Наблюдава се увреждане не само на белия дроб, но и на сърдечния мускул и останалите органи. Описват и кожни промени около месец след преболедуване – проблем, който е резултат от засягането на малките кръвоносни съдове и който на този етап не е установен при пациентите у нас.

Италианските колеги са извършили множество прецизни изследвания, включително и биопсия на сърца. Доказано е и засягането на миокарда. Много често ни задават въпроси, например, когато един болен, който е констатиран с новия коронавирус и е получил инфаркт – от кое от двете е починал всъщност. Колегите в „Сан Матео” са установили, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 е такова, че може да предизвика всяко едно от тези заболявания. Това е в унисон с изследването на University of Glasgow, което доказва, че COVID-19 е отнело средно 13 години живот при мъжете, починали от новия коронавирус и 11 години живот при жените, починали от тази инфекция.






По отношение на лечението - в последно време не използват хидроксихлорохин, но използват антибиотици в същите комбинации, в които и ние. Не използват нестероидни противовъзпалителни средства. Включени са в световните проучвания за ремдесивир.

Ръководителят на департамента по анестезиология – проф. Джорджио Йоти, отчита над 42% смъртност в интензивните случаи, а като често усложнение посочва пневмоторакс.

Цялата концепция на „Сан Матео” за лечение с плазма и антитела разкрива през българската делегация ръководителят на департамента по имунохематология проф. Чезаре Пероти. Оказва се, че при лечението на пациентите те използват прясно замразена плазма, а не прясна плазма, както у нас. Във ВМА през подобно лечение са преминали вече 7 души.






Извършват и количествен анализ на нивото на антителата – нещо, което във ВМА разработваме, поясни проф. Мутафчийски.

Италианските медици са отчели, че при преболедували от COVID-19 най-добра наситеност на антитела има в първия месец на заболяването и се наблюдава рязък спад до третия месец. Това е и в унисон и с твърденията на някои изявени учени за краткотраен имунитет на преболедувалите новия коронавирус.

Всички протоколи са ни предоставени, вече работим по някои от тях и ще ги споделим и с останалите колеги, заяви още началникът на ВМА.


Четете още:

🔴 Буря с градушка удари половин България! ВИДЕО

🔴 В Русия си спомниха за първия български електромобил

🔴 Поп Харитон избира самоубийството пред живота в несвободна България





Източник: plovdiv24





Коментари

горе