Нашенци щурмуват евтинията в Одрин за съботно-неделен пазар / ВИДЕО





На ГКПП "Капитан Андреево" миналият уикенд се изви километрична опашка от автомобили. Много наши сънародници щурмуваха Одрин за съботно-неделен пазар. Толкова беше засилен интересът, че кметът на града дори излезе с призив на български туристите да носят предпазни маски и да спазват хигиена и социална дистанция.





По всичко изглежда, че и тази седмица ще е натоварена. Пътуванията към Турция започнаха още в петък, който е пазарен ден. Освен за пазар, сънародниците ни пътуват и с цел екскурзия. В събота сутрин чакането за преминаване от и към Турция ще отнеме часове. Стотици автомобили очакваха да преминат още от сутринта и в двете посоки. От "Гранична полиция" отвориха максимално много трасета, за да стане преминаването по-бързо.





В петък срещу събота пътуващите бяха блокирани около 4-5 часа заради срив в системите на турската граница. През последните седмици това се случва често.

"За предходната седмица за дните петък, събота и неделя преминаха над 60 000 пътници и близо 15 000 превозни средства в двете посоки.





Това беше най-натоварената седмица. Очакваме подобни цифри и през този уикенд", обясни зам.-началникът на ГКПП "Капитан Андреево" Яни Пейчев. В петъчния ден преминалите южната ни граница са над 4 000, съобщава Нова.

Турската лира удари дъното!


Безпрецедентен срив на турската лира се отчита през последните няколко дни, като дъното е регистрирано тази сутрин

В момента 1 лира струва едва 22 стотинки, въпреки че в чейндж бюрата традиционно се купува за малко отгоре - между 23-25 стотинки според валутния офис, пише TrafiicNews.

Турската лира достигна рекордно ниско ниво и спрямо щатския долар, достигайки 7.56120. Доларът пък леко се покачи спрямо еврото и съответно спрямо лева, като днес се 1$ е с курс 1,65 лв или 0,84 евро.






Ниския курс на двете валути означава изгодни условия за всички, които ходят на шопинг в Турция, както и за поръчващите стоки от САЩ и от Китай, където обикновено валутата за търгуване в онлайн сайтове е доларът.

Има обаче и няколко неща, които трябва да се имат предвид - в популярните търговски градчета като Одрин, Лозенград и Чорлу съдържателите на магазините ежедневно коригират цените спрямо промените, за да не претърпяват значителни загуби.






При отварянето на границата на Турция, след продължилата месеци блокада заради COVID-19, българите масово се отправиха на шопинг, като най-неотложно запълват резерва на лекарства и препарати. Мнозина пък се оглеждат за строителни материали и домашни потреби, които по правило са значително по-евтини в южната ни съседка.

Икономисти отчитат, че слабостта на лирата е факт, въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че турската икономика ще се свие по-малко от очакваното тази година. Международната икономическа организация прогнозира спад от 4,8% през 2020 г. Но това беше преразгледано на 2,9% в междинната си икономическа перспектива.






В понеделник кредитната агенция Moody’s намали инвестиционния рейтинг на турския дълг до най-ниското си ниво досега, позовавайки се на опасенията относно валутните резерви на Турция и нарастващата доларизация. Освен това Турция е белязана и от сериозна инфлация.


Четете още:

🔴 Огромна трагедия! 19-годишно момче загина при селфи

🔴 Бивша учителка живее на пазара. Пловдивчани питат: Кой може да ѝ помогне?

🔴 Софиянци най-добре платени, отказват работа за по-малко от 1000 лв. и без социални бонуси / ТАБЛИЦА





Източник: plovdiv24





Коментари

горе